Работата в Стършел ме е научила да гледам по-леко, шеговито

...
Работата в Стършел ме е научила да гледам по-леко, шеговито
Коментари Харесай

Михаил Вешим с автобиографичен шарж, станал хуморист, за да не отразява партийни конгреси и докладите на Живков

" Работата в " Стършел " ме е научила да виждам по-леко, шеговито и метафизичен на живота. Книгата ми " Химия на шегата " е автошарж. Понеже не мога да рисувам, съм го направил посредством разказ, в който съм основен воин. В книгата обаче не описвам толкоз за себе си, що се касае за времето, за предишното, тъй като доста неща се не помнят. Исках да напомня имена на писатели и на сатирици, от които съм се учил и са ми оказали въздействие да се занимавам с писане. Един от тях е Радой Ралин. Хората го помнят и неслучайно с Алеко са двамата сатирици, които имат монументи освен на площада, а и в съзнанието на хората ". Това съобщи основният редактор на в. " Стършел " Михаил Вешим пред БНР.  

" Стършел " беше единственият вестник за ирония и през него минаваха всички сатирици в България. Днес хуморът е преместен от печатните издания - в малките екрани. По-късно към този момент стана " комизъм на обществените мрежи ". Той се реалокира с изключение на на екрана, и като " стендъп комедия ". За мен хуморът в обществените мрежи не е достоверен. Никой не знае дали съответният човек е измислил смешката, или я е взел отнякъде. Има една анонимност и няма авторски права, сподели още Вешим. 

" В началото се взимах доста на съществено и мислех, че сатирата може да промени света. По-късно се разбра, че писаното слово не може да го направи. Но се научих да виждам смешните неща в живота, които доста от хората не ги виждат. Повечето мои сюжети са хванати от хора на улицата или в трамвая. Като бях студент по публицистика се запитах какво ще върша, в случай че би трябвало да отбелязвам единствено партийни конгреси, конференции и отчети на Тодор Живков. Тогава взех решение, че ще се занимавам с комизъм, тъй като ми даваше известна независимост и самостоятелност. Скрит зад шегата, човек може да се опази и да споделя неща, които другите не могат ", добави хумористът. 

" Що се отнася до възприятието за комизъм на политиците - то зависи от интелектуалното им равнище. Навремето Желю Желев се обаждаше в редакцията на " Стършел " и искаше да си купува карикатури, на които е изобразен. Естествено, не му ги продавахме, а ги подаряваха. Искам да ви кажа, че карикатуристите изобщо не го щадяха и не го рисуваха хубав и неустрашим, само че ценеше хумора. Докато Ивайло Нинов направи галерия " 100-те дни на Бойко Борисов " за първия мандат на ГЕРБ, само че не пристигна. Борисов не се харесва по какъв начин го рисуват, споделя, че са го правили пълен ", сподели още Вешим. Официалната премиера на „ Химия на шегата “ е по време на десетото издание на Софийски интернационален книжовен фестивал на 7 декември 2022 година от 17:30 ч. в Мраморното предверие на Национален замък на културата, а модератор на събитието е журналистът Даниел Ненчев. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР