Работата по възстановяването и консервацията на монументално изкуство на територията

...
Работата по възстановяването и консервацията на монументално изкуство на територията
Коментари Харесай

Община Пловдив възстанови бронзовия венец на паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина

Работата по възобновяване и консервацията на монументално изкуство на територията на община Пловдив продължава. След мозайките на Йоан Левиев,  които блестнаха в подлеза на баня Старинна, към този момент е възобновен и бронзовия венец на паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина, който липсваше от няколко години. Автор на паметника е починалият ваятел проф. Димитър Бойков.

По самодейност на заместник-кмета по просвета, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов и със единодушието на наследника на проф. Бойков и притежател на авторските права - Любен Бойков, отдел „ Култура, археология и културно завещание “ на община Пловдив разпореди на известния пловдивски създател Веселин Ламбрев направата на изчезналия венец на паметника. От през вчерашния ден той към този момент е подложен, като по този метод е възобновен истинския тип на творбата.



„ Всяка година в Деня на Съединението и Празник на Пловдив – 6 септември, част от формалната стратегия включва поднасяне на венци и цветя на паметника на Захари Стоянов. Тази година това ще се случи още веднъж, като паметникът в възхвала на българския бунтовник, политик, публицист, преподавател и създател на романа “Записки по българските въстания ” към този момент ще е в цялостния си искра. Това е единствено дребна стъпка в поддръжка на идната реорганизация на парковото пространство “, разяснява заместник-кметът Пламен Панов.

Припомняме, че регион „ Централен “ има подготвен план и строително позволение за реконструкцията на Дондуковата градина, който включва слагането на нови настилки и зеленина, както и замяна на част от съществуващата растителност. Планира се паркът да бъде обвързван с Природонаучния музей, да бъде построен нов шадраван, да се обновят чешмите и детската площадка.

„ Реализацията на плана за Дондуковата градина се чака с неспокойствие от пловдивчани. Сигурен съм, че след завършването му първата градина в Пловдив, основана след Освобождението и благоустроена от известния Люсиен Шевалас, ще стане още веднъж обичано място на пловдивчани “, разяснява кметът на регион „ Централен “ Георги Стаменов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР