Работата на екип от Националната следствена служба (НСлС) по разследване

...
Работата на екип от Националната следствена служба (НСлС) по разследване
Коментари Харесай

СКАНДАЛ: Чиновници на Киро пречили на следователите след влакова катастрофа с три жертви

Работата на екип от Националната следствена работа (НСлС) по следствие на жп злополуката край видинското село Орешец преди седмица е била затруднена. Функциите на следователите били конфискувани от служители от Националния ръб за следствие на катастрофи по въздушния, водния и железопътния превоз към Министерския съвет. Това стана ясно от писмо на заместник-главния прокурор и шеф на Национална следствена служба Борислав Сарафов до премиера Кирил Петков – принципал на въпросния ръб, написа „Труд“.

На 7 юни локомотивът на бързия трен Видин-София блъсна камион на неохраняем прелез. На място починаха двамата машинисти и водачът на товарния автомобил. По закон следствието на подобен тежък жп случай, а също и с въздушен или морски превоз, е от изключителна подготвеност на националното разследване.

Само следователите имат право да събират доказателства, годни по Наказателно-процесуален кодекс, имат специфичен режим за тяхното опазване, предпазване и достъпа до тях.

Въпросният Национален ръб има право единствено да прави разбор на аргументите, довели до тежките произшествия, както и да формулира рекомендации по отношение на тяхното отбягване в бъдеще, като в съдействие с органите на следствието и с тяхно категорично позволение може да получи достъп до събрани към този момент доказателства, според евродиректива от 2004 година по отношение на сигурност на жп превоза. Задачата на Борда е единствено аналитична – да изготви отчет за аргументите за случая, който да бъде изпратен за сведение на други държавни органи.

В съответния случай зам.-шефът на Националния ръб Бойчо Скробански е попречил на следователите, пристигнали на местопроизшествието край гара Орешец да събират доказателства. Той прибрал скоростомерната лента от „Хаслер“-а на локомотива, която е от такова значение, както черната кутия за аварирал аероплан.

В писмото си Сарафов е безапелационен, че сходно държание освен може да компрометира следствието, защото е осъществено следствено Действие от незапознат орган, само че и да бъде преценено като закононарушение срещу правораздаването по няколко текста от Наказателния кодекс, свързани с вероятно укриване, превръщане или заличаване на доказателства.

„Изпратих това писмо за да няма такива прецеденти в бъдеще и да се прекрати сходна незаконосъобразна интервенция на членове на Борда в работата на следователите“, изясни самият Борислав Сарафов.

„В случая приказваме за следствия на тежки транспортни произшествия, при които би трябвало да бъде избегната опцията да бъдат компрометирани доказателства, заради това, че са били конфискувани от незапознат орган. Представете си, че става дума за каузи с веществен интерес от милиони, които се водят от застрахователни компании на жп композиции, кораби, самолети и т. н. Наша отговорност е сходни материални доказателства да се изземат по реда на Наказателно-процесуален кодекс, след което да се съхраняват, да се работи с тях вярно, с цел да не бъде поставяна под каквото и да е подозрения тяхната валидност. Намесата в следствието на неоторизиран орган би могло да докара до заличаване, разваляне, подозрения за манипулиране на доказателства… Бих стигнал и по надалеч, в случай че кажа, че като резултат от сходно деяние може да се доближи до накърняване правото на обективен правосъден развой, респективно-до каузи против българската страна пред Европейския съд по правата на човека“, разясни шефът на Национална следствена служба.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР