Пясъкът от Офицерския плаж във Варна е съвсем обикновен, но

...
Пясъкът от Офицерския плаж във Варна е съвсем обикновен, но
Коментари Харесай

Ловци на съкровища търсят скъпоценни камъни в Черно море

Пясъкът от Офицерския плаж във Варна е напълно елементарен, само че забавен за колекционери

Има ли скъпоценни камъни в Черно море?

И да има, те с течение на милионите години са станали на фини частици, споделя доцент Димитър Димитров от Института по океанология във Варна.

Въпреки усърдното деяние на вълните, които стриват всичко на прахуляк, търсачи на скъпоценни камъни хукнаха да търсят диаманти в него.

Според клюки от средите на минералогичните фанатици на юг от Бургас на самия морски бряг може да се изкопаят прилични по мярка диаманти. Темата за тях от дълго време буни духовете на търсачите на съкровища. За последно геологът Харизан Харизанов съобщи, че у нас има дребни елмази.

Разказва се и небивала история за открит огромен елмаз в река Струма.

“Проблемът е, че

който откри

рубинена жилка,

чупи каквото

може от нея,

след това я маскира.

След време се

връща отново

самичък на това място ”, изяснява специалист, който даже в миналото е имал лиценз за рандеман на скъпоценни камъни. Точно съгласно него на брега на морето под Странджа са били открити огромни изумруди и рубини.

“Абсурд е в Черно море да има рубини и смарагди. Може някоя от реките да донесе нещо, само че няма геологични доказателства ”, изяснява доцент Димитров.

Ученият признава, че в родното море могат да бъдат открити опали. Теорията, че дъното му е било плодородна земя преди потопа, се удостоверява от съществуването навръх опали.

Само няколко

индивида обаче

знаят къде

тъкмо са

варненските

опали,

които може и да са каварненски.

Според вътрешна информация те са едно към едно като австралийските. Качествата им обаче са надалеч от тези на етиопските или на американските черни опали.

На процедура родните опали от морето са дребни и нямат никаква стойност. По доста от буните на север от Балчик могат да се видят огромни жълти камъни.

“Това са цитрини, те са от рода на опалите. С цитрини е цялостно в България ”, прибавя Димитров.

Огромни опализирани антични костенурки могат да бъдат открити на сушата, където в миналото е било дъно на морето. Като в местността Побитите камъни край Варна.

Наскоро стана известно, че кварцовият пясък от Варна се търгува в интернет по 9 евро за шишенце. Според геолога той е първокласен, само че няма нищо изключително в него. Пясъкът на Офицерския плаж във Варна е един от най-ценните за колекционерите. Аренофилите, както ги назовават, постоянно купуват по интернет красивите кристалчета от места, които надали в миналото ще посетят.

Цената на няколко грама пясък от варненския плаж впечатли жителите на града. Това е като да има пясък от Сахара или вкаменени пустинни рози от нея. Съществува обаче етичен кодекс на колекционерите на пясък.

Той не позволява пазаруването и продаването му, а само замяна.

За геолозите обаче пясъкът е освен красиви цветни зрънца, а един от най-интересните минерали. Офицерският плаж във Варна да вземем за пример е затрупан напълно с пясък от чист кварц.

“Пясъкът на

Офицерския плаж

във Варна е

доста прекрасен,

дребен, бухнал,

може да

съперничи с

кораловите

плажове,

с това изключение, че не са жълти, а са бели ”, споделя проф. Димитров.

Бургаските плажове са черни, те са от магнетит. Още на юг, да вземем за пример до Алепу, са напълно от раковини, които са станали на доста фини частици, това е също доста прекрасен пясък.

Освен вкаменелости на милиарди години пясъкът постоянно съдържа и зрънца от скъпоценни камъни и скъпи метали. По нашето Черноморие обаче се среща само злато - в доста малко количество и единствено на плажовете край Албена.

У нас има цели фамилии, за които търсенето на скъпоценни камъни се е трансформирало в рентабилен бизнес. Всяко лято те обикалят по поречието на река Арда в търсене на ахати и аквамарини - сините изумруди.

Засега това са най-често намираните скъпи камъни. В научната литература написа, че на Урдините езера в Рила има същински изумруди, само че съгласно геолозите това са непрозрачни късчета върху толкоз твърда канара, че не могат да бъдат откъртени. Миналата година се оказа, че белгийци са заели хижите в Рила за цяло лято. Имаше и случай, в който един от белгийската група бе оставен леко ранен, до момента в който останалите бързо поеха към Рилския манастир.

Според играчите на черния пазар за скъпоценни камъни у нас, всичко било доста просто.

Белгийците са

най-големите

експерти

по диаманти

и изумруди

и сигурно те са разкрили някаква жилка със смарагди.

Информацията обаче се пази в строга загадка от бижутерите от Антверпен и се споделя единствено против крепко възнаграждение.

Българите ровят най-вече по поречието на река Арда за Орфееви ахати. Тяхната цена в Австрия да вземем за пример може да стигне от 200 до 300 евро. Всеки по-хубав образец се предлага незабавно в разнообразни уеб сайтове за онлайн търговия.

В интернет могат да се намерят скъпоценни камъни на много ниски цени. Но те даже и да имат документи, са прекомерно евтини, до момента в който не бъдат оценени тъкмо в столицата на скъпоценните камъни Антверпен, където услугата стартира от 300 евро нагоре. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР