Путин обори всички прогнози, тъй като с 10,8 милиона барела/ден,

...
Путин обори всички прогнози, тъй като с 10,8 милиона барела/ден,
Коментари Харесай

Жонгльорът Путин и газовият гърч на Европа

Путин обори всички прогнози, защото с 10,8 милиона барела/ден, добивани през юли, съветското произвеждане на нефт е съвсем на равнището от 11 мб/ден от предишния януари, т.е. преди войната. Всъщност изминаха три месеца, откогато това произвеждане явно се възвърне от въздушния вакуум, повлечен през месеците след експлоадирането на спора, тъй като Русия размени положителната си клиентела от европейски рафинерии с други пазари.
Азия като цяло и Индия в частност, само че също по този начин Близкият изток и Турция съставляват новите пазари, даже и някои европейски купувачи да не престават да купуват съветски нефт, до момента в който чакат точката, от която няма да има връщане обратно на европейските наказания и която ще настъпи през ноември. Москва към този момент даже не си прави труда да предлага понижения, които бяха солидни през зимата, с цел да притегли нови клиенти, защото страната в този момент наподобява сигурна в траекторията си, макар че е в доста под напрежение световен подтекст във връзка с енергийните доставки, от които съветските водачи извличат огромни дивиденти. За да създадат това, съветските експортьори могат да разчитат на появяването на нови " търговци ", основани в Близкия изток и в някои азиатски страни, които продават - против сочни маржове - съветски недопечен нефт на нетърпеливи купувачи.

Политическият триумф на съветския водач

Но това, което би трябвало да признаем като съветски триумф, не е толкоз стопански и финансов, колкото на първо място политически. Западът - от своя страна - изцяло се провали да убеди ОПЕК+ (Организацията на страните експортьорки и нейните съюзници) да се отдръпна от съюза си с Русия. Ръководена от хипотетичните велики съдружници на Запада, а точно Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, тази организация единствено алегорично увеличи производството на нефт в своите страни членки и язвително и унизително се отхвърли от президента Байдън, който на преднамерено посещаване в Рияд се опита да показва подозрително почитание към още по-оспорвания саудитски престолонаследник Мохамед бин Салман.
В последна сметка това кранче на ликвидни средства от приходите от нефт, които се възвърнаха добре, дава на Путин независимост на деяние и той може да си разреши да пожертва забележителна част от приходите си от газ, като ограничи продажбите си в Европа. Просто е: Русия продава толкоз доста нефт, че може да си разреши ответни ограничения за природен газ против европейците, които - макар че остават решителни - едвам осъзнават бедствията, които ги чакат. Нашите цени на потреблението на електрическа енергия неизбежно ще се покачат с към 60 до 80% или даже двойно в някои европейски страни. Много скоро нашите водачи ще бъдат изправени пред неосъществим избор, тъй като опустошението, породено на другите европейски стопански системи от тази невиждана ескалация на цените на силата, ще бъде извънредно мъчително.
Независимо от кой ъгъл го проучваме, Владимир Путин е на път да завоюва тази енергийна война. Неговата победа е сложна за оборване на доста фронтове, до момента в който стотиците милиони, получавани ежедневно от Русия от нейните продажби на нефт, му обезпечават поддръжката на популацията.

Нюз.бг style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР