Путин казва, че африканското предложение може да бъде основа за мир в Украйна

...
Руският президент Владимир Путин каза, че инициатива, представена от африкански
Коментари Харесай

Руският президент Владимир Путин каза, че инициатива, представена от африкански лидери, може да бъде основа за мир във войната на Москва срещу Украйна но твърди, че атаките от Киев правят прекратяването на военните действия „практически невъзможно“.

Руският лидер направи коментарите в Москва в събота, след като се срещна с лидери от Африка в Санкт Петербург и чу техните призиви Русия да продължи напред с плана си.

Предложението, според агенция Ройтерс, предлага поредица от възможни стъпки за обезвреждане на конфликта, включително изтегляне на руски войски, премахване на руските тактически ядрени оръжия от Беларус, спиране на заповедта за арест на Международния наказателен съд (МНС) срещу Путин и облекчаване на санкциите.

Подробности за предложението не са публикувани.

„Има неща, които са практически невъзможни за прилагане, като прекратяване на огъня – но Украйна напредва, те са в стратегическа офанзива, как да задържим огъня си, когато те напредват срещу нас?“ Путин каза пред репортери.

„Това може да бъде само двустранна инициатива. Но според мен [африканската] инициатива може да се превърне в основата на определени процеси към мирно разрешаване, точно както инициативата на Китай, тук няма конкуренция или противоречие“, каза той.

Киев също е излял студена вода върху африканския план.


Китайското предложение, разкрито по-рано тази година, е документ за позиция от 12 точки, който призовава за деескалация и евентуално прекратяване на огъня в Украйна.

Володимир Зеленски, украинският президент, отхвърли идеята за прекратяване на огъня сега, което би оставило на Русия контрол над почти една пета от неговата страна и би дало време на силите й да се прегрупират след 17 мъчителни месеца на война.

Той каза също, че мирните преговори ще изискват Москва да изтегли силите си от окупираната украинска територия, нещо, което Русия каза, че не подлежи на обсъждане.

Коментирайки темата за мирните преговори, Путин каза: „Ние не ги отхвърлихме“, но че „за да започне този процес, трябва да има съгласие и от двете страни“.

Руският президент изглежда омаловажи факта, че не присъства на икономическа среща на върха в Йоханесбург в Южна Африка следващия месец на фона на противоречията около заповедта за арест на МНС, издадена за военни престъпления, свързани с отвличането на деца от Украйна.

Запитан за причините да не отиде, Путин каза на руски журналисти, че е „в контакт с всички колеги“ от блока на развиващите се икономики, известен като БРИКС, и каза, че не „мисли, че присъствието ми на срещата на върха на БРИКС е нещо повече важно е моето присъствие тук, в Русия, точно сега”.

Той добави, че ще участва чрез видеовръзка и руският външен министър Сергей Лавров ще пътува за срещата на 22-24 август, която ще събере лидери от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Южна Африка е страна, подписала Римския договор, който формира МНС и следователно е задължена да арестува руския лидер, ако стъпи на южноафриканска територия.

Южна Африка даде силни намеци, че няма да арестува Путин, ако той присъства, но също така лобираше той да не идва, за да избегне проблема.

Въпреки че Москва отхвърли заповедта, Путин не е пътувал до страна, която е страна по договора за МНС, от момента на обвинението му. Анализатори казаха, че публичният дебат дали руският лидер ще пътува до Южна Африка сам по себе си е нежелано развитие за Кремъл.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР