Пустинни пейзажи, бедуински лагери, препускащи камили, мистична Петра, Мъртво море

...
Пустинни пейзажи, бедуински лагери, препускащи камили, мистична Петра, Мъртво море
Коментари Харесай

Пътувай с Edna.bg към: Йордания - земя на екзотични приключения и мистични преживявания

Пустинни пейзажи, бедуински лагери, препускащи камили, мистична Петра, Мъртво море и арабска екзотика… един друг свят, вълшебен привличащ със своите древен земи и антична история, разказваща за хилядолетни цивилизации.

Какво ще ви впечатли в Йордания? Всичко, тъй като е… друго, непознато и предизвикващо предпочитание за екзотични завършения и мистични прекарвания.

Предвид летните горещини в страната и температури, които могат да ви оставят без мирис, най-подходящият интервал за посещаване са пролетните или есените месеци, когато градусите на открито са приятни за разходка. Имайте поради, че множеството топ забележителности, които ще посетите, са напълно под парещото слънце и сянка мъчно се намира, да не кажем въобще. Територията на страната е към 90% пустиня и зеленина, или каквато и да е растителност, тук-там съвсем липсва. Съобразете се и със свещения за мюсюлманите месец Рамадан (или Рамазан, датата на който се трансформира всяка година), защото ще ви ограничи откъм хранене, пиянство и пушене навън. Уважавайки религията и културата на локалните, през този интервал би трябвало да сте изключително деликатни към облеклото и държанието си.

 Йордания iStock

Влизането в Йордания през Акаба не изисква виза (за разлика, в случай че кацате в столицата Аман, визата ще ви коства към 100 лв), което е огромно улеснение и надлежно насочна точка на пътешествието из Йордания. Акаба е градът, който основава първите усещания от страната. Малък пристанищен и курортен град, разрастващ се с бързи темпове поради възходящия туризъм. Множество хотели, палми, заведения за хранене, оживени улици и търговци, приканващи гостите на града да пазарят, градски плаж, на който хора по бански няма по какъв начин да видите, защото са главно локални. Туристите избират частните плажове на хотелите, които оферират първокласна и съвременна конюнктура. Може да пробвате Saraya Aqaba Beach Club , първокласен оазис, предлагащ хотелска част, басейни, плаж, бар и заведения за хранене, наоколо е и огромен аквапарк за малчуганите.

На към час път от Акаба се намира забележителната алена пустиня Вади Рум

Това е място, което наложително би трябвало да посетите и преживеете , било то с разходка с джипове, яздене на камили, катерене по скалите или нощувка в бедуински лагер. Ако желаете да знаете по какъв начин евентуално наподобява Марс, това е мястото. Не инцидентно я назовават лунната пустиня и не инцидентно е избирана за натурален фон на суперпродукции като „ Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход “ „ Марсианецът “, „ Лорънс Арабски “, „ Трансформърс “, „ Прометей “ и други. 

 Йордания Личен архив

Пейзажите, които се разкриват са вълшебен – безконечен червен пясък, високи скали, които вятърът е издълбал и оформил в причудливи форми, набатейски надписи и скални рисунки, които ви връщат обратно във времето. Залезът е вълшебен във Вади Рум. Местните бедуини оферират разходка с камили до място където може да се съзерцава и снима. Залязващото зад алените скали слънце на фона на стадо камили и бедуини е прекарване, което не би трябвало да се пропуща. Нощувка измежду пустинята, както и обичайно приготвената от бедуините вечеря – надълбоко вкопан в пясъка цилиндър цялостен с агнешко, пилешко месо, ориз и зеленчуци, готвени постепенно, часове наред в топлината на пясъка - са също толкоз вълнуващи и запаметяващи се.

И по-късно се насочваме към Петра... фантазия за всеки един странник! 

Скалният град ( Петра означава-„ камък “, „ канара “) е извънредно впечатляващ и не инцидентно е топ забележителността на Йордания. Място, което посреща почти 5000 екскурзианта на ден. Със сигурност ще ви трябват ден или два, в случай че желаете да обходите цялата околност и да присъствате на нощна Петра – светлинно музикално шоу и над 1000 свещи озаряващи мистично „ Съкровищницата “, гробницата на всесилен набатейски цар.  

За да стигнете до нея обаче, първо би трябвало да минете през прохода Сик. Дълъг към километър, проходът е не по-малко впечатляващ от Скалния град . Високите отвестни скали и тесният лъкатушен път последователно ще ви разкрият по този начин предстоящата, внушителна фасада на съкровищницата „ Ал Хазне “.

 Йордания Личен архив

Изсечената в скалата гробница е внушителна с размерите си, охолно украсена с колони, орнаменти и разнообразни изображения, шедьовър на набатейската цивилизация. Желанието да надникнеш зад тези колони, да влезеш вътре и да разгледаш е голямо, само че за жалост неразрешено за посетителите. В дясно от гробницата потегля път към останалата част от комплекса – владетелски гробници, голям амфитеатър, сергии, кафенце за отдих. Пригответе си дребни пари за бакшиши. За една от най-популярните и известни фотоси на „ Съкровищницата “ отвисоко, ще ви трябват 5-10 $, които локалните си желаят, с цел да ви качат на място, откъдето да снимате. Пробвахме да тръгнем сами нагоре, само че ни стопираха. За да избегнете разправии, дайте бакшиш или снимайте от другаде.

 Йордания Личен архив

Град Мадаба и църквата „ Свети Георги “ са друга спирка, която може да извършите в Йордания. 

Наричат Мадаба града на мозайките, поради многото непокътнати мозайки от римско, византийско и омаядско време. Най-популярната мозайка в Мадаба, датираща от VI век, е в църквата „ Свети Георги “. Намира се на пода на църквата и съставлява антична карта изобразяваща Светите земи. Около църквата има приятна комерсиална зона за разходка, кафе и извършване на покупки на сувенири.

На 10 км. От Мадаба е планината Небо, свещенно място за християни, евреи и мюсюлмани, от което съгласно бибилията Моисей е видял Обетованата земя и мястото, където се допуска че е гробът му. 

На върха на планината има красива черква, построена върху остатъци от античен храм и манастир. Църквата през днешния ден е благосъстоятелност на Францисканския медал, който дълги години влага средства и изследва района. Съхранените мозайки в църквата са същинско произведение на изкуството. През 2000г. мястото е посетено от папа Йоан Павел II, който в името на мира засажда маслиново дръвче в градината на комплекса. Още при входа се издига мемориал, който е издигнат в негова чест. На върха ще видите и още един величествен паметник – жезълът на Мойсей, дело на италианския ваятел Джовани Фантони. Панорамната панорама, която се разкрива от върха на планината към долината на река Йордан и Мъртво море, е повече от величествена. При ясно време може да се види и Йерусалим. Мястото разкрива с цялостна мощ суровата природа на Йордания и безусловно заслужава вниманието ви.

 Йордания iStock

Мъртво море – удивително място и най-ниската точка на земята . 

Уникално е чувството да стоиш над водата и да не потъваш. Вземете си с вас книга или списание и се отпуснете на повърхността, имитирайки четене, получават се неповторими фотоси. Естествено не пропускайте да се намажете с тиня, лечебните свойства на мястото са общоизвестни и доста туристи пътуват само и единствено поради лечебната мощ на това мъртво езеро.

 Йордания Личен архив

Ако имате време, посетете и Аман. 

Столицата си заслужава и предлага екзотика и усещания от една друга просвета и метод на живот. Задължително пробвайте локалното кюнефе, подготвят го с козе сирене, кафето на пясък, хумусът несъмнено, храната като цяло е вкусна и разнообразна. Ако питате за алкохол по нощните заведения нормално споделят, че не сервират, само че сядайки в заведението се оказва, че може да пиете вино или корав алкохол, просто питайте. 

 Йордания Личен архив

Местата, които може да посетите в столицата са - Цитаделата, от която се разкрива страхотна панорамна панорама към града, археологическият музей, Римският амфитеатър, локалният пазар, магазините за подправки.

Йордания е ужасно прекарване и дали ще предпочетете плажа и почивката, или ще обиколите туристическите места, които сте си набелязали, няма да останете разочаровани. Топлият климат, слънцето и екзотиката на страната, ще ви заредят за дълго време с позитивна сила и страсти!
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР