Пушенето на цигари е основен рисков фактор за рак на

...
Пушенето на цигари е основен рисков фактор за рак на
Коментари Харесай

Защо някои пушачи никога не се развиват заболяване на белите дробове

Пушенето на цигари е главен рисков фактор за рак на белия дроб, като тютюневите произведения са причина за 90% от смъртните случаи от рак на белия дроб в Съединени американски щати, пишат от.

Без подозрение най-сигурният метод да се предпазите от рак на белия дроб е да избягвате пушенето на цигари , само че в това време е правилно и това, че не всички хора, които пушат цялостен живот развиват заболяване на белите дробове.

Всъщност огромна част от тях не се разболяват. Учените от дълго време си задават въпроса за какво, а ново изследване поддържа концепцията, че генетиката има своята роля.

При хората, които пушат, само че не развиват рак на белия дроб, откривателите откриват избрани особености.

Клетките, които построяват белите им дробове, наподобява са по-малко склонни да мутират с течение на времето.

Откритията допускат, че гените за възобновяване на ДНК са по-активни измежду някои хора, което може да ги защищити от появяването на рак, даже когато постоянно пушат цигари.

В проучването са употребявани генетични профили взети от бронхите на 14 в никакъв случай непушили хора и 19 леки, умерени и тежки пушачи.

Повърхностните кафези, взети от белите дробове на участниците, са изследвани поотделно, с цел да се измерят вярно разновидностите в геномите им.

"Белодробните кафези оцеляват години, даже десетилетия и по този метод могат да натрупват разновидности както с възрастта, по този начин и с продължителното тютюнопушене ", изяснява епидемиологът и пулмолог Саймън Спивак от Медицинския лицей "Алберт Айнщайн ". "От всички типове кафези на белия дроб те са измежду най-склонните да се трансфорат в ракови ", добавя той.

Според откривателите откритията демонстрират, че разновидностите в човешкия бял дроб се усилват с естествената възраст, а измежду пушачите увреждането на ДНК-то е още по-значително.

Тютюневият пушек от дълго време се свързва с предизвикването на увреждане на ДНК в белия дроб, само че новото изследване открива, че не при всички пушачи нещата се развиват по еднакъв метод.

Макар че количеството на цигарите, които пуши човек за ден е обвързвано с увеличение на броя на клетъчните разновидности, след към 23 години пушене на кутия цигари на ден рискът се намалява.

Откритията биха могли да оказват помощ да се изясни за какво 80 до 90% от хората , които пушат цялостен живот, в никакъв случай не развиват рак на белия дроб. Те биха могли да обяснят и за какво някои хора, които в никакъв случай не са пушили развиват тумори.

Макар че токсичният тютюнев пушек наподобява провокира спомагателни клетъчни разновидности в белия дроб, дали тези разновидности ще се трансфорат в тумори , зависи от това какъв брой добре организмът може да възвръща и да понижи увреждането на ДНК.

Гените свързани с възобновяване на ДНК могат да бъдат унаследени или добити. Те обаче не са единствените фактори, които оказват въздействие върху риска от рак при даден човек.

Определящ фактор от метода ни на живот, да вземем за пример диетата ни, постоянно въздейства на обработката на питателните субстанции в организма ни и може да спомогне за развиването на тумори.

Все още е предмет на полемика и редица изследвания на какво се дължи този развой, само че новите открития демонстрират, че той е тясно обвързван с развиването на рак на белия дроб.

"Сега желаеме да разработим нови проби, които да мерят потенциала на индивида за детоксикация, което може да предложи нов метод за оценка на риска от рак на белия дроб ", споделя генетикът Ян Вийг.

Изследването е оповестено в Nature.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР