Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра

...
Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра
Коментари Харесай

Коментар №1 на седмицата: Цацаров и Гешев в последно танго, може да настъпят Пеевски

Публикуваме най-четените и харесвани мнения тази седмица. Този коментар събра над 10000 ваши прочитания в Actualno.com.

В живота има два типа избавителни дейности - основани върху прогнози и основани върху диагнози. Доколко болна е системата, която би трябвало да бори корупцията у нас? И до каква степен новото болшинство е в положение да я пребори?

Този въпрос е в действителност най-най-важният, в случай че желаеме въобще да се надяваме на смяна. Но тя явно е получила някакъв подтик. Защото единствено допреди година и на най-талантливия сценарист не би му хрумнал епизодът, който имаме през днешния ден нескрито - Цацаров ревизира Гешев, а Гешев - Цацаров. И на фона на това Министерство на вътрешните работи желае имунитета на Пеевски.

Това доста, но в действителност доста наподобява на последно танго, в което Цацаров и Гешев може да настъпят Пеевски, без да желаят, до момента в който се въртят с крачка напред и две обратно. Засега той е в залата и се прави на аудитория, само че всички знаем, че не е аудитория, а е оня, който поръчва музиката. Надяваме се най-сетне да разберем и с чии пари я заплаща.

Тази обстановка не би била допустима без изявлението на правосъдния министър Надежда Йорданова, че са постъпили доста сигнали и данни за нарушавания на Гешев - и като основен прокурор, и преди този момент. " КПКОНПИ е подхванала дейности по определяне наличието на тези сигнали с оглед осъществяване на инспекция на изказванията на министър Йорданова. Изискани са заверени копия от подадените сигнали и друга относима информация от министерство на правораздаването ", заяви ръководената към момента от Цацаров комисия в понеделник, която се е самосезирала.

Машалла, както би споделил властелинът на Сараите, в случай че въобще го вълнуват и тримата.

Но за какво чак в този момент? Сигнали против Иван Гешев от дълго време постъпват както в правосъдното министерство, по този начин и във Висш съдебен съвет. Вътрешният министър Бойко Рашков сезира прокуратурата, само че тя нищо не предприе.

В средата на 2021 година служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов предложи на Висш съдебен съвет да освободи предварително основния прокурор Иван Гешев, като показа и отчет за нарушаванията му, направен от Рашков. Пак нулев резултат. Стигна се до Конституционния съд, който би трябвало на 8 февруари да се произнесе дали правосъден министър може да желае премахване на основен прокурор. Тази дата чака и Надежда Йорданова, с цел да внесе ново искане във Висш съдебен съвет за премахване на Гешев.

Да не забравяме, че и Иван Демерджиев, бидейки длъжностен правосъден министър, също внесе във Висш съдебен съвет искане за инспекция на основния прокурор. В отговор - ни стон, ни вопъл.

Нека да се вгледаме малко в тайминга на това може би последно танго на Цацаров и Гешев. Проверката на КПКОНПИ против Гешев стартира десетина дни, откакто Гешев стартира инспекция на Цацаров. Това обаче се случи, тъй като му беше лишен допускът до класифицирана информация - нещо, с което Цацаров отхвърля да се помири. Важният подробност тук е, че допускът му беше лишен ден след оповестяването на оставката. Тоест, не може да пипа някои неща на потегляне. Не може и да ги види, което евентуално е и задачата на този акт на ДАНС.

Би било наивно да имаме вяра, че шефът на КПКОНПИ се отдръпва от поста, тъй като е изтощен от упреците към него, тъй като " Долу Цацаров " ехти още от 2015 година

Да не забравяме, че още през декември Надежда Йорданова разгласи, че до 2-3 месеца той ще бъде отхвърлен. Бидейки наясно с желанията на новото болшинство да раздели КПКОНПИ на две, а и да го в профил, най-умното все още, което можеше да направи Цацаров, беше самичък да си тръгне и да изпревари депутатите със личен законопроект за реформиране на КПКОНПИ.

Едва ли същинските му планове са да ревизира Гешев по метода, по който обществото чака. Реакцията е чисто процедурна, протоколна и от политическа учтивост. Защо ли? Защото в медиите е цялостно с изявления за нарушавания на Гешев. Даже не е нужно и всички медии да обследва, най-малко изявленията в Bird.bg да огледа. И в случай че искаше, от дълго време можеше да предприеме нещо - да вземем за пример във връзка с мултитемпературния охладител.

БОЕЦ пък сезира Цацаров против Гешев за корупция и корист с власт. " Прилагаме следствие на " Биволъ ", в което бе огласена информация за ВДС (веществено доказателствено средство) по СРС-та приложени и четени по дело НОХД 1552/2014г. в Специализирания углавен съд, в които се съдържа информация за контрактувана сума за рушвет в размер на 50 000 (евро или лева), предопределени за прокурор Иван Гешев за обезпечаване на минимални присъди за обвинените по мегаделото " НЕДОСЕГАЕМИТЕ " и освобождение на запорираните средства на обвинените в размер на 820 000 лева ", оповестиха от Гражданско придвижване БОЕЦ.

Организацията сезира и Гешев против Цацаров за думите на някогашния основен прокурор, че изборът на тримата огромни в правосъдната система е ставал в " две други здания " и че той знае по какъв начин е ставало това, само че нямало да каже. " БОЕЦ считаме, че това е самопризнание за търговия с въздействие и укривателство и пожелаваме от Гешев да образува досъдебно произвеждане против Цацаров, като инициира и отстраняването му от заемания пост за да не упражнява напън върху очевидци, да не укрие доказателства и да не въздейства върху следствието ", разясняват от придвижването.

Тоест, инспекциите ще се случат действително и в двете направления, каквото и да е било първичното скимване за бутафория. Черешката на тортата обаче постави Министерство на вътрешните работи, като изиска да се отнеме имунитетът на Пеевски - още веднъж във връзка със сигнал на БОЕЦ, импортиран през януари. Разследвайки го, ГДБОП е открила, че има подозрения за осъществени закононарушения и депутатският му имунитет би трябвало да бъде свален, с цел да бъде разследван.

Вносителите на сигнала - отново БОЕЦ, обясниха, че са показали " данни за осъществените от Пеевски покупко-продажби през последните години, посредством които придобива активи за десетки милиони, като няма изясненост за произхода на средствата. От притежател на остарял “Опел ” за няколко седмици в края на 2015 година и началото на 2016 година Пеевски се трансформира в мултимилионер и то публично, без да е явен произходът на средствата му ". Сдружението желае и инспекция на произхода на средствата, с които Пеевски е съумял да купи парцелите, които продаде в края на предходната и при започване на тази година.

Когато в предходния парламент стартира работа комисията " Магнитски ", излязоха данни, че българските институции към този момент 20 години бездействат по сигналите против Пеевски. Само в прокуратурата те са 14, като 13 от тях са прекъснати. Тогавашният ръководител на тази комисия и сегашен правосъден министър Надежда Йорданова беше пределно ясна: " Виждаме по какъв начин прокуратурата изпира Делян Пеевски. Тя не вижда в активността му никакъв проблем. Големият брой прекъснати преписки за Пеевски би трябвало по-скоро да ни тревожат, в сравнение с да ни радват. Има въпроси по отношение на дейностите на проверяващите органи ".

Няма по-подходящо време институциите да се заемат с Пеевски от момента, в който Цацаров и Гешев се ревизират взаимно, па въпреки и проформа. И в който треперят за личните си кожи. Неговото избавяне ще зависи единствено от личните му дейности. Има избор дали да ги базира на прогнози или на диагнози.

Автор: Евелина Гечева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР