Публичните политики трябва да се адаптират към новите тенденции и

...
Публичните политики трябва да се адаптират към новите тенденции и
Коментари Харесай

Хуманизъм и прагматизъм в политиката срещу дрогата

Публичните политики би трябвало да се приспособяват към новите трендове и да се оправят с зараждащите и дълготрайните провокации.

© NIKOLAY DOYCHINOV Жоржи Сампаю президент на Португалия (1996 - 2006), пред конференцията за ограничение вредите от опиатите Harm Reduction 2019 в ПортоТемата за политиките във връзка с опиатите ме вълнува още от 90-те години, когато бях кмет на на Лисабон. Тя остана един от моите цели и когато бях определен за президент. Но настрана от персоналния ми ангажимент Португалия фактически има какво да показа за опита си в региона на контрола на опиатите. През 90-те години страната беше изправена пред сериозна опиоидна зараза, която предизвикваше паника в цялото общество. Днес има безапелационни доказателства, че измененията, които направихме, са били сполучливи. Успешна стъпка е опиатите да се класифицират съгласно вредите от тяхната приложимост
Нашата пионерска промяна се базира на разбирането, че оправянето с проблемите с опиатите би трябвало да стане посредством ограничение на вредите, свързани с тяхната приложимост. Програмата за деяние съдържаше две съществени стъпки, които бяха същинска културна смяна за метода, по който страната подхождаше към въпроса:

1.Фокусът беше ориентиран към употребяващите опиати. Те трябваше да имат достъп до грижа от здравни и обществени служащи.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък 2. Притежанието на дребни количества остана нарушаване, само че потребителите нямаше да бъдат задържани, вкарвани в пандиза и третирани като нарушители.

Инвестицията в този нов и самоуверен метод, облегнат на хуманизма и прагматизма, изрично се изплати. За това приказват резултатите:- Броят на употребяващите опиати намаля- Броят на подложилите се непринудено на лекуване се усили
- От 2001 година насам броят на записаните случаи на ХИВ/СПИН измежду наркозависимите понижава доста всяка година
- Намалява и смъртността, обвързвана с използването на опиати.

Тези триумфи ни дават право самоуверено да желаяме смяна в политиката по отношение на опиатите, като сложим на водещо място публичното здраве, сигурността на обществото и човешките права. Това са и целите на Световната комисия за политика в региона на опиатите от основаването й през 2011 година:
- Поставяне на здравето и сигурността на хората преди всичко
- Отказ от криминализиране и отнемане от независимост на наркозависими
- Промяна на метода, по който правоохранителните органи противодействат на трафика на опиати и проведената престъпност
- Борба с предразсъдъците по отношение на подвластните и по-дълбоко схващане за проблемите, свързани с опиатите
- Адекватна регулация на пазара на опиати, с цел да може държавните управления да имат по-добър надзор
- Всеобхватен и интердисциплинарен метод за смяна на политиките за надзор над опиатите.

Не се заблуждавайте - триумфите не са безконечни. Това, което беше новаторско и докара до промени към по-добро, би трябвало да бъде непрекъснато оценено и преразглеждано. Публичните политики би трябвало да се приспособяват към новите трендове и да се оправят с зараждащите и дълготрайните провокации.

Всяка страна, град и общественост могат да създадат повече понижаване на вредите от дрогата. Ето за какво желая да насоча вниманието ви към идния отчет на комисията, който ще бъде показан през юни. За пръв път той ще оспори интернационалната подредба на опиатите, тъй като тя има напълно дребна или няма никаква връзка с научно потвърдените вреди от използването им. Тази подредба обаче играе основна роля за това по какъв начин хората възприемат опиатите и евентуалните рискове, свързани с тях. Време е да сменим посоката. Една нова подредба, основана на рационални доказателства за вредите, може да помогне на хората да взимат по-отговорни решения. Това е пътят напред за развиване на сполучлива тактика и реализиране на устойчива смяна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР