Публичните консултации по докладите по чл. 17 на Директивата за

...
Публичните консултации по докладите по чл. 17 на Директивата за
Коментари Харесай

Публичните консултации по докладите на Директивата за местообитанията в България приключиха успешно

Публичните съвещания по отчетите по член 17 на Директивата за местообитанията в България по НАТУРА 2000 завършиха сполучливо. Става въпрос за осъществявания мониторинг на типовете и естествените местообитания в страната.

Официалният ред за мнения на оценките е през системата на Европейска комисия.

След обработка на оценките от Европейския тематичен център (ЕТЦ) към Европейската организация по околна среда (ЕАОС) се отварят за 3 седмици за мнения.

Това е единственият метод, по който публично могат да се разясняват оценките.

След като не са дадени в европейската система, това значи, че изказванията на Института по биоразнообразието и екосистемни проучвания (ИБЕИ) към Българска академия на науките и Националния природонаучен музей, не са аргументирани и подкрепени с данни. Всички мнения в формалната европейска система са систематизирани и преведени, като е възложен отговор.

В системата са получени общо 47 коментара за типовете в България, от общо 453 отчета, което съставлява единствено към 10%. По отношение на земноводните, влечугите и мъховете безапелационна няма никакви искания.

За местообитанията са получени 51 коментара от 190 отчета, което е към 27%. Те са единствено за горските обитания.

По останалите няма никакви забележки. Това се отнася за крайбрежни и халофитни местообитания, крайбрежни пясъчни дюни и континентални дюни, сладководни местообитания, умереноконтинентални ерикоидни шубраци, естествени и полуестествени тревни обединения, скални местообитания и пещери, преовлажнени тресавища, калища и мочурища.

Дейността се прави от ДЗЗД „ ЕНВИМОН “ в границите на осъществяването на план BG16M1OP002-3.003-0001 „ Анализи и изследвания на типове и естествени местообитания, предмет на докладване по член 17 от Директивата за местообитанията и член 12 от Директивата за птиците “, финансиран от Европейския фонд за районно развиване и от държавния бюджет на Република България посредством Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “.

Всички систематизирани данни са показани в приложените таблици и графики.









Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР