Публичната тайна, известна на всички от началото на руската инвазия

...
Публичната тайна, известна на всички от началото на руската инвазия
Коментари Харесай

От И един патрон не сме изнесли до Спасихме Украйна

Публичната загадка, известна на всички от началото на съветската инвазия в Украйна, а точно, че българско оръжие стига до украинските войски, бе доказана близо година по-късно от съпредседателите на " Продължаваме промяната " - някогашният министър председател Кирил Петков и някогашният вицепремиер Асен Василев.

Повод за това станаха появилите се по едно и също време материали в " Ди Велт " и " Политико ", които описват по какъв начин България под ръководството на Петков е подкрепила съществено Украйна, пращайки оръжия и муниции посредством медиатори, както и задоволявайки потребностите й от дизел за армейските машини - с което я избавило в първите месеци на войната.

Двамата дадоха брифинг в Народното събрание през днешния ден. За да заявят, че подобен в реалност е имало, наблягайки, че той не е бил пряк. Факт, в никакъв случай не се е твърдяло, че България изнася непосредствено оръжия, преди и след решението на предишния парламент да предоставяме единствено филантропична помощ и ремонт на тежка техника.

Както е известно, страната продава на контрагент и оттова нататък дали оръжие е препродадено или предоставено на трета страна, за нея остава неразбираемо. Щатите, Англия, Полша, Румъния са закупували българското произвеждане и са го предоставяли на Украйна, съобщи през днешния ден Асен Василев.

" Радваме се, в заглавието е написано ясно, че България е имала основополагаща роля и е от вярната страна на историята този път ", изтъкна и Кирил Петков.

Както е известно, кабинетът " Петков " не посмя да изиска и прокара в предишния парламент действителна помощ за Украйна - поради заканите на вицепремиера и министър на стопанската система тогава - водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, че левицата ще напусне обединението. На Нинова обаче доста постоянно й се постановяваше да отхвърля, че страната е изнесла " и един патрон " за нападнатата от Путин страна - като принципал на междуведомствената комисия по експорта.

Но въпреки всичко допускаше, че е " допустимо от всяка една от тези дестинации, към които България изнася свои артикули и технологии, те да бъдат пренасочени към Украйна ".

Факт обаче е, както Клуб Z писа през април предходната година, че българският износ бе скочил в пъти от началото на войната. За интервала от 20 февруари (4 дни преди съветската инвазия в Украйна), до 13 април 2022 година, съпоставимо със същия интервал на предходната година печалбите са били тройно повече. Нинова обясняваше тогава тази особеност със забавени поради политическото безвремие от избори в избори утвърждения на покупко-продажбите.

На въпрос знаела ли е Корнелия Нинова каква е крайната точка на българския експорт, Петков напомни какъв брой пъти е заявявала, че пряк експорт няма.

" Нейната задача бе да оторизира износа. Този иснос отиваше за страни от Европейския съюз и за страни от НАТО. От тази позиция тя си е спазила думите. Но от страна на България ние се радваме, че интернационалната общност разпозна въпреки всичко значимата роля на България в този миг ", посочи Петков.

На въпрос откакто никой не би следвало да знае в страната коя е крайната точка, до която са стигнали изделията, Петков и Василев са наясно, двамата отново показаха, че в никакъв случай не е описвана писмено Украйна като адресат, само че се позоваха на немския вестник, разговарял с украинската страна.

" Те са разпитали украинските министри, господин (Дмитро) Кулеба също е споделил, че това е основополагаща помощ за Украйна. Крайният резултат какъв брой е стигало до Украйна, чистата, същинска информация я има украинското държавно управление ", съобщи Петков. 

България е изнасяла през частни компании, несвързани с държавното управление, гориво към Украйна - удостовери Петков и другата част от материала на Ди Велт - за износа на дизел. " Но тук желая да подчертая, че няма държавна стратегия за това, това са били частни контрагенти ", съобщи още той. Не уточни кои са тези частни компании, само че не е мъчно да се допусна, поради обстоятелството, че огромните търговци у нас са няколко, в това число " Лукойл ".

" Важното тук да се каже е, че за пръв път България не се цитира като някакъв неприятен образец. Заглавието на тази публикация, която най-големият вестник в Германия и една от най-големите медии в света споделя, че България е избавила първите месеци на войната в Украйна " - акцентира отново Петков.

Българска социалистическа партия: И един патрон не сме изнесли

Лидерката на Българска социалистическа партия бе сутринта в Народното събрание, само че бързо го напусна. Обяснението бе идните диалози в управлението на партията за реализирането на третия мандат, който левицата държи. Вместо нея обаче коментар по тематиката направи депутатът Иван Ченчев. За да съобщи неведнъж повтаряното от лидерката: " България не е изнесла и един патрон за Украйна ". 

Ченчев препрати към министъра на стопанската система като удостоверение. (Както стана ясно, факт е, че колета с последна точка Украйна не е имало, като това бе доказано при започване на мандата му и от служебния министър Никола Стоянов, а преди този момент информации от парламентарната естрада за страните заявителки бе чела и Нинова като министър).

" Демократична България ": Лицемерието коства пари

" Вие знаете, че ние постоянно сме успявали България да окаже по всякакъв начин помощ на Украйна и в границите на търговски покупко-продажби, за които става в тази ситуация дума, и в границите на други задължения, в това число безплатна помощ, която отваря опцията България да получи поддръжка за рационализация на своята войска посредством заменяне ", разяснява в коридорите на Народното събрание съпредседателят на " Демократична България "  Христо Иванов.

И акцентира, че още през цялото време България е трябвало да одобри решение за даване на действителна военна помощ - нещо, за което от Демократична България постоянно са упорствали. " Мисля, че България трябваше да заеме ясна позиция, че поддържаме ", добави той в отговор на въпрос проблем ли е това, че близо година се обясняваше, че не сме изнесли и един патрон. Иванов сложи въпроса и със изгубените финансови изгоди за оръжейната ни промишленост и страната, минавайки тези покупко-продажби през медиатори.

" Лицемерието коства пари явно. И то на нас " - уточни в умозаключение.

ГЕРБ: Сигурно от Ди Велт са ни слушали

Коментар от ГЕРБ пристигна в лицето на зам.-председателя на партията Даниел Митов, който иронизира, че евентуално от Ди Велт са слушали какво приказват от ГЕРБ, от където призоваваха неведнъж кабинетът " Петков " да признае за износа за Украйна и Народното събрание да вземе решение за помощ.

" Защо Корнелия Нинова и Кирил Петков лъгаха. Корнелия Нинова продължава да го твърди, а след това потеглиха да се хвалят с това (ПП) ", уточни Моитов.

И попита за какво не сме употребявали опциите за рационализация на армията посредством публична, а не скрита помощ за Украйна.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР