Публичната инфраструктура изостава по отношение на качеството, предупредиха представители на

...
Публичната инфраструктура изостава по отношение на качеството, предупредиха представители на
Коментари Харесай

МВФ: По-ефикасни публични институции са ключови за ускоряване на икономическия растеж

Публичната инфраструктура изостава във връзка с качеството, предизвестиха представители на МВФ през декември, когато бяха в България.

© Надежда Чипева Още по тематиката
МВФ: Турската стопанска система е застрашена от прегряване

Рязкото усъвършенстване през 2017 година носи рискове за най-големия търговски сътрудник на България отвън Европейски Съюз
22 фев 2018
Сивата стопанска система в България понижава, само че остава относително висока

Размерът й е малко над една пета от Брутният вътрешен продукт през 2015 година по калкулации на МВФ
9 фев 2018
Гунтрам Волф: Има доста песимизъм в Западна Европа за влизането на България в еврозоната

Директорът на Bruegel по време на 12-ата годишна среща на бизнеса с държавното управление
2 фев 2018
МВФ: Правителството да се възползва от положителния миг в стопанската система и да прави промени

Изоставането на приходите от междинните в Европейски Съюз е мотив за угриженост
14 дек 2017 Силният експорт, облекчените условия за финансиране и възходящото потребителско доверие в България през 2017 година доведоха до пета поредна година на стопански напредък. Въпреки това приходите на популацията остават едвам на половината на средноевропейските. За да се адресира този проблем, ще са нужни промени в ръководството и повишение на ефикасността на обществените институции. Същевременно влошаващата се демография в страната постанова да се премисли методът, по който се харчат бюджетните средства поради упованията за все по-големи разноски, свързани със застаряването. Това са част от рекомендациите, които насочат специалистите на Международния валутен фонд след последната си задача в България. Критики има и във връзка с финансовото положение на държавните предприятия, задлъжнялостта на корпоративния бранш и качеството на предлаганите обществени услуги.

Според прогнозите на фонда българската стопанска система ще нарасне с 3.8% през тази година, само че темпът последователно ще се забави през идващите години - до малко под 2.8%. Като цяло главното предизвикателство пред стопанската система е възобновяване да се трансформира в резистентен и приобщаващ напредък, смятат анализаторите. А с цел да се случи това са нужни промени - в опазването на здравето, на пазара на труда, в правосъдната власт, във финансовия бранш.

Икономиката напред

Очакванията на специалистите от МВФ са растежа на брутния вътрешен артикул през идващите години да се забави от сегашните 3.8-3.9% до малко под 2.8%. Причината - застаряването на популацията и прекомерно скромното възобновяване на вложенията. В плюс на стопанската система пък ще бъдат ниските разноски за финансиране, усвояването на европейски средства и мощни търговски парньори. А в случай че продължи спадът на необслужваните заеми и равнището на корпоративна задлъжнялост, специалистите чакат, че ще се облекчат и кредитните условия.

Прогнозите на българското държавно управление съответстват с тези на МВФ във връзка с скоростта на растежа в кратковременен проект, само че в средносрочен двете страни не реализират единодушие. Според българските управляващи частните вложения и продуктивността на труда ще се усилват над упованията на МВФ, вследствие на което и стопанската система ще реализира по-висок ритъм на напредък. От фонда пък правят оценка средносрочната прогноза за Брутният вътрешен продукт на държавното управление като " амбициозна ".

За по-бърз напредък

Ако България желае да форсира растежа на стопанската система, ще би трябвало да се обърне внимание на качеството на институциите, смятат от фонда. Реформи за по-ефикасно потребление на обществените средства, възстановяване на ръководството на държавните сдружения, в това число Българската банка за развиване (ББР), съгласно МВФ ще сближат българските приходи със междинните за Европа и ще създадат растежа на стопанската система по-устойчив.

Ключов проблем в средносрочен и дълготраен проект е застаряването на популацията. Според сметките на фонда броят на хората в трудоспособна възраст ще падне с една четвърт през идващите 30 години. Това ще увеличи доста разноските на страната. Тук една от рекомендациите е преизпълнението на приходите в този момент да се заделя - с цел да се избегнат спомагателни фискални тласъци и за струпване на буфери.

По-съществен фактор обаче в бъдеще ще бъде точно продуктивността на лимитираната работна мощ - тук фокусът би трябвало да е върху образованието и дейните политики на пазара на труда. Така да вземем за пример разноските на България за обучение са измежду най-ниските в съюза, образователният проект се прави оценка като " стар ", а предоставените благоприятни условия не са налични за всички. Експертите регистрират като позитиви пилотните стратегии за възстановяване на професионалното обучение, които се провеждат в партньорство с бизнеса. Подкрепа намира и нарастването на учителските заплати, макар че отчетът отбелязва, че би трябвало да бъде обвързано с представянето на преподавателите.

Публичните сдружения пък не престават да са бездънна яма. Подобно на предходната година, специалистите означават потребността от повече надзор. Според тях повече бистрота във връзка с финансовото положение на предприятията ще се отрази позитивно, а като плюс се приема и концепцията за цялостната либерализация на енергийния пазар. Не е ясно обаче до каква степен прозрачността сама по себе си ще помогне, поради че 40% от сдруженията в обществения бранш оперират на загуба, а съгласно думите на самите специалисти - няколко предприятия в енергетиката и транспортния бранш имат обилни задължения.

Финансовият бранш продължава да е на фокус

В кратковременен проект обаче приоритет е финансовият бранш, който към момента се възвръща от банкрута на КТБ през 2014 година Според фонда две от банките, разпознати от оценките на качеството на активите и стрес тестванията през 2016 година, към момента имат потребност от огромни финансови буфери.

Въпреки че Българска народна банка продължава да ускорява регулаторната си роля от 2014 година насам, необслужваните заеми остават на над двойно по-високо от средноевропейското равнище. Отново се отбелязва, че осъществяването на рекомендациите към момента следва.

Властите пък са удовлетворени от резултатите от тестванията в бранша и напредъка в сферите, " които се смятат за нужни ".

Инфлационни опасности

От отчета излиза наяве, че бързото нарастване на заплатите в страната през последната година (от към 10%) тормози специалистите, най-вече във връзка с инфлацията. Към момента главният показател, който изключва резултата на променливите цени на сила и храни, доближава едвам 0.5% към края на предходната година. Макар това да е най-ниското равнище измежду страните в района, МВФ предизвестяват, че инфлационният напън нараства - съгласно тях напрежението идва от растящите заплати и цени на вносни артикули, в композиция с ниската безработица и все по-големият дефицит на фрагменти.

Добрата вест е, че бързото нарастване на възнагражденията наподобява към момента не се отразява на конкурентоспособността на експортния бранш - разноските за труд като цяло са ниски. Проблемът идва от разминаването сред възнагражденията и продуктивността на труда, която нараства с няколко пъти по-бавен ритъм - проблем, който адресира и Световната банка в последната си прогноза. В този звук специалистите предизвестяват, че неналичието на структурни промени, които да покачат продуктивността на труда, ще ограничи растежа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР