Птиците се завърнали преди седмици и не открили дома си

...
Птиците се завърнали преди седмици и не открили дома си
Коментари Харесай

Щъркели останаха без гнездо, дървото им било отрязано за огрев - slava.bg

Птиците се завърнали преди седмици и не разкрили дома си
Щъркели, които гнездят в село Алтимир от години, останаха без гнездо, откакто дървото им било отрязано за огрев. Сигналът беше изпратен от Лилия Василева в рубриката „ Аз, репортерът “.
Щъркелите живеят в колонии, само че образуват трайни двойки – всеки щъркел си има по един сътрудник за цялостен живот. Те снасят яйцата си постоянно в едно и също гнездо, а унищожаването му се счита за неприятна прокоба.
Според локалните хора остарелият явор в двора на един от парцелите бил отсечен още през лятото в една ранна заран. Собствениците на парцела не споделили за какво го махат, само че съгласно съседите то е отрязано за огрев.
Така, като се върнали щъркелите не намерили дома си.
„ Дойдоха преди две седмици. Кръжаха доста дълго време тук. На нас ни стана доста жално. Стояха на комина щъркелите, всяка нощ спят тук, само че не се пробват да създадат гнездо “, описват локалните хора.
„ От цяла България получавам известия. Много желая още веднъж да има гнездо. Аз от 40 години пребивавам тук и всяка пролет си сверяваме часовниците с щъркелите “, сподели Лилия, която подаде сигнала.
Местните хора са подали тъжба при кмета още през декември. Той я приел и се свързал с енергото, с цел да слагат ново гнездо за сезонните птици.
Пред bTV от ЧЕЗ обявиха, че не са длъжни да окажат съдействие, само че дадоха обещание, че ще създадат инспекция и ще слагат платформа на допустимо най-близкия дирек за електричество, където щъркелите още веднъж да свият гнездо. Помощ ще има и от община Бяла Слатина.

...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР