Птиците имат най-разнообразни функции в природата. Що се отнася до

...
Птиците имат най-разнообразни функции в природата. Що се отнася до
Коментари Харесай

Алергия към птици

Птиците имат най-разнообразни функционалности в природата. Що се отнася до хората, те оказват помощ на фермерите, като биват естествени врагове на доста нездравословни за насажданията инсекти. Някои взимат роля в опрашването на растенията. Напоследък има огромен интерес към одомашняването и превръщането им в домашни любимци. Възможно е обаче нежните им перца да съставляват проблем, в случай че сте алергични към тях.

Какво е алергия към пера?

Колкото и изненадващо да е, перата сами по себе си не са източник на мощни алергени. Самата алергия се провокира от старите пластове кожа, които опадат и се разпръсват като прахови частици, или микроакари по кожата, вмъкващи се сред перата.

Тези алергени попадат във въздуха, когато животинчето разпери крилете си или чисти перата си с клюн. Възможно е алергените могат да участват и в изпражненията и човек може да инициира контакт с тях при рутинно разчистване на клетката.

Обикновено реакцията на алергичен човек в наличие на алергени стартира с ринит, или сенна хрема. Други свързани с алергия признаци са кихане, кашляне, сухота в гърлото, сърбящи, воднисти очи, тъмни кръгове по очите, тайни от респираторния тракт.

В рискови случаи признаците се утежняват и се стига до усложнения в дишането, намален дихателен потенциал и загуба на тегло. За тези човеци се предлага да преустановят контактите си с птици.

Ако имате подозрения, че сте алергични към пера, запишете си час при специалист-алерголог, който да ви диагностицира. Докторът ще попита за историята на вашите болести и ще ви бъдат направени кожни алергични проби – като да вземем за пример имуносорбентния тест, отчитащ съществуването на алерго-специфичен имуноглобулин Е. След потвърждаване на болестта се назначава уместно лекуване.

Да живееш с алергия

За страдание, не съществува изцяло хипоалергенен тип птица. Най-добрата алтернатива за алергичните е да редуцират всевъзможни контакти с пернати животни и материали от пера (например гъши пух). Ако въпреки всичко сте буен фен на животните и не може да се откажете от компанията на папагалчето си, евентуално ще би трябвало да поддържате признаците си в релси посредством използването на антихистаминови, кортикостероидни и деконгестантни средства.

 Алергия към птици

Някои ежедневни практики също могат да спомогнат положението ви. След като докосвате животното, не пипайте носа, очите или устата си (контакт с лигавици), до момента в който не се измиете. Дръжте клетката на птичката отвън спалнята си. Редовно почиствайте стените, пода и повърхностите на мебелите, с цел да не се натрупва прахуляк с алергени.

Ако има други поданици в дома ви, дано те поемат длъжността по разчистване на клетката. Въпреки тези ограничения няма изцяло да се отървете от алергията, само че ще създадете стерилна атмосфера, в която да се любувате на чуруликащото си приятелче.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР