Птичият грип принадлежи към групата на А вирусите. За разлика

...
Птичият грип принадлежи към групата на А вирусите. За разлика
Коментари Харесай

Птичи грип - какво трябва да знаем?

Птичият грип принадлежи към групата на А вирусите. За разлика от грипа при хората, който има единствено два варианта, птичият грип има най-малко 128.

Първата записана зараза поражда в Хонг Конг през 1997 година. Смята се, че болестта са е предавала посредством болни домашни птици, които разнообразни търговци и фермери си разменяли. Заразените пернати пренасяли вируса със секретите, които отделяли като изпражнения и слюнка.

Колко рисков може да е птичият грип?

Единствените, които могат да се разболеят от птичи грип, в реалност са единствено птиците. Всички останали, които се заразят с него, развиват вируси, които се приспособяват към техния организъм. Пернатите са просто приносители на болестта.

Но учените считат, че в доста патици, чайки и други птици евентуално дремят някои много рискови варианти, които може да провокират вълна от пандемии в бъдеще. Опасенията са, че те може да влязат в симбиоза с обичайните човешки вируси и да основат стотици разновидности.

Някои птици са първенци по вируси

Така да вземем за пример в една най-обикновена патица са разкрили цели 21 разнообразни вирусни варианти. Доказано е обаче, че за множеството пернати птичият грип не е главно заболяване, защото се счита, че е ниско патогенно. Изключение тук са домашните птици като кокошки или петли, които развиват известния вариант H5N1, който е високо патологичен и може да бъде съдбовен за птиците. Смята се, че при хората този вирус е даже още по-опасен.

Птичият грип се популяризира по въздуха и посредством изпражнения. От 16-те познати H-типове на вируса, единствено за подтиповете H5, H7 и H9 са способни да преминат през видовата преграда сред птиците и хората.

 Птичи грип

Най-уязвими към болестта фермерите, които прекарват целия си ден измежду кокошки. Други вероятни източници на болест са контакт с заболели пернати, консумация на недобре сготвено месо или сурови яйца. Възможно е болестта да бъде хваната и в болница, в случай че лекаря е инфектиран или измежду останалите пациенти има заболели.

Изследванията на китайски фермери, които се грижили за заболели пернати, посочила, че болестта от човек на човек става мъчно, само че не е невъзможна.

Какви са признаците на птичи грип?

• кашлица;

• разстройство;

• проблеми с дишането;

• температура над 38°C;

• главоболие;

• мускулни болки;

• течащ нос

• болезнено и възпалено гърло.

Как да се предпазим от птичи грип?

Ако се грижите за птици, потреблението на обикновени неща, като маски и ръкавици да вземем за пример може да понижи съвсем на 90% риска от болест. Също по този начин постоянно мийте ръцете си, използвайте антибактериални гелове и поддържайте висока хигиена.

Възможно е и да се ваксинирате, с цел да не се болестите с птичи грип.

Имайте поради също по този начин, че птиците, които са били инфектирани, разнасят в природата вируса най-малко още 10 дни, откакто са се излекували.

Вирусът на птичия грип не е резистентен на термична обработка, което значи, че добре сготвените месо и яйца не крият риск от болест за индивида.

Все отново за ваша сигурност, не консумирайте месо от непроверени източници и постоянно гответе добре пилешкото на висока температура. Избягвайте откритите пазари, на които се продават живи животни. Също по този начин не купувайте от там месо.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР