Психолозите наричат токсични онези отношения, които внасят емоционална болка и

...
Психолозите наричат токсични онези отношения, които внасят емоционална болка и
Коментари Харесай

Как да се справим с токсичните родители?

Психолозите назовават " токсични " тези връзки, които внасят прочувствена болежка и ни водят до цялостно безсилие. Независимо дали става въпрос за връзки сред родители и деца, другари, мъж и жена. Всички родители позволяват неточности, споделя Сюзън Форуърд в своята книга " Токсичните родители ". Как обаче можем да се оправим с неприятния проблем?

Най-често срещания проблем при взаимоотношенията, е непрекъснатото нарушение на границите на персоналното пространство. От детството - непрекъснатият надзор, влизането в стаята без да се почука, четенето на непознати дневници, обезценяването на възприятията. А в по-зряла възраст - въздействието при избора на сътрудник, жилище, специалност.



" Вечните родители ". Те като че ли споделят на децата си - не пораствай, остани с мен. Когато стане огромно, детето, отгледано от този вид родители, ще бъде детско, мъчно ще построи сполучлива кариера, мъчно ще си откри сътрудник, а в случай че го откри, ще чака той да взема решение всичките му проблеми. 

Равнодушните родители. Те пък дават прекалено много независимост на детето си, демонстрирайки безразличие. А това не е безвредно. Детето, пораснало с такива родители, ще има проблеми с построяването на постоянни връзки, ще бъде прекомерно независимо и няма да е склонно да прави взаимни отстъпки. 



Трябва ли изцяло да се освободим от токсичните си родители?

Всичко е строго самостоятелно, споделят психолозите. По-добре е първоначално да има диалог, опит за надграждане на връзките, за схващане. Често опитът за освобождение е съпроводен с възприятие на виновност и паника. 

Как да се справите с " безконечните родители "? Започнете с слагането на граници. Ако към момента живеете дружно, променете това. Гответе си сами, пазарувайте сами, излизайте по-често на среща с другари. 

Бъдете смели. Дори слагането на дребни граници е положително начало. Ако родителите ви се грижат за вашите деца, по опция намалете това време - запишете ги на занималня, курсове, наемете момиче, което да им оказва помощ. Това също е тип граница. 

Как да се справите с равнодушните родители? Като начало поговорете с тях, че желаете да прекарвате повече време дружно. Измислете метод да го постигнете. Дали ще е обща отмора, странствуване, занимание, няма значение. Измислете си фамилни обичаи, които да ви събират и сближават.

Бъдете поредни и не се отхвърляйте. 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР