Психологията е наука, която изучава индивида, вземайки предвид цялостното му

...
Психологията е наука, която изучава индивида, вземайки предвид цялостното му
Коментари Харесай

5 необходими качества на добрия психолог

Психологията е просвета, която учи индивида, вземайки поради цялостното му държание и опит. Ясно е, че това е доста необятно поле, което изисква много профилиран тип образование. Ето за какво, без значение от вашата специализация, с цел да сте добър психолог, е нужно да притежавате някои съществени характерности и умения.

Според здравната нравственос, като психолог вие би трябвало постоянно да бъдете честни, виновни, почтени, откровени, деликатни и способени. Освен това би трябвало да гарантирате, че лекуването, което прилагате, е обективно и научно. Но качествата на положителния психолог надвишават тези характерности.

Емпатия

Важно е психологът да знае по какъв начин да се сложи в обувките на своя пациент. Нужно е той да има мисловни тактики и принадлежности, с цел да разбере страховете и потребностите на този човек и спецификата на неговото състояние. Едва откакто доближи до това равнище на схващане, той би могъл да знае по какъв начин да се оправи със случая и да помогне.

Мнозина мислят за емпатията като за някакво мистично качество, само че психолозите имат толкоз надълбоко схващане за човешкия разум, че могат да трансформират концепциите си съгласно пациента.

Това значи, че те имат способността да схванат всеки различен метод на мислене, без значение какъв брой друг е от техния. Това им оказва помощ да отдават същото значение на непознатите концепциите, каквото и на техните лични.

Непредубеденост

За да бъдете добър психолог, е нужно да се разделите с всички предубеждения, стандарти или предубеждения; да сте отворени към нови хрумвания, разнообразни или непознати за вас.

Това качество е нужно на всеки, който желае да живее по-пълноценно, само че е безусловно наложително за психолозите. Никога не знаете кой ще пристигна в офиса ви. Така че постоянно би трябвало да сте отворени за опознаването на клиента/пациента си: неговата същина, просвета, ползи и хрумвания.

За да стигнете до това равнище на приемливост, е нужно първо да сте напуснали зоната си на комфорт. Това е мястото, където се чувствате предпазени и заобиколени от познати неща. Важно е да се съмнявате, да откривате и да копаете надълбоко в нещата. Също по този начин би трябвало да приемете, че всяко нещо в близост може да бъде същински източник на ентусиазъм.

Сигурност

Този аспект има доста прилики с непредубедеността. Сигурност значи положителният психолог да е сигурен в себе си и в своите професионални качества. Ако не изглеждате уверени, ще бъде мъчно да предадете това възприятие на индивида, който идва при вас за помощ.

Това не значи, че би трябвало да сте претенциозни, прекомерно директни или изцяло нечувствителни — значи да се обяснят стъпките, които пациентът би трябвало да предприеме по явен, къс и убеден метод. Нещата, които биха навредили на оня, който има потребност от помощ, са съмнение, неизясненост, изпращане на смесени послания или да бъде обсъждан като по-нисш.

Интроспекция

За да е безпристрастен, положителният психолог би трябвало да владее интроспекцията. Това значи да се самонаблюдавате, да анализирате и разбирате себе си. Единствено опознавайки себе си добре, ще можете да управлявате вашите психологични положения.

Достъпност

Това качество стои някъде сред комфорта и разбирането. Важно е пациентът да се усеща удобно към своя психолог. Тогава той се усеща комфортно да му опише за своето състояние, проблеми, планове и най-дълбоки секрети.

Другото качество, належащо за достъпността, е емпатията, която беше преди всичко в нашия лист. Тези две неща — комфорт и емпатия — подготвят пациента да опише за проблемите си.

Framar.bg

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР