Психолог: Не пренебрегвайте пролетната умора. През пролетта човек трябва внимателно

...
Психолог: Не пренебрегвайте пролетната умора. През пролетта човек трябва внимателно
Коментари Харесай

Психолог: Не пренебрегвайте пролетната умора


Психолог: Не подценявайте пролетната отмалялост. „ През пролетта човек би трябвало деликатно да следи прочувственото си положение “, съветва клиничният психолог Екатерина Корчагина. В диалог с „ Lenta.ru “ тя даде няколко съвета по какъв начин да се оправим с пролетната умора и предизвести да не подценяваме сезонната меланхолия.
„ Всеки може да преживее пролетно обостряне
на психологично заболяване “, предизвести психологът. Тя изясни, че когато светлата част на деня стане по-дълга, организмът стартира да създава повече серотонин – хормонът на щастието, виновен за настроението и прочувственото положение. В същото време интензивността на слънцето може да провокира стрес и дискомфорт за хората, страдащи от леки психологични разстройства. Освен това сезонната меланхолия може да бъде породена от смяната в биоритмите.
„ Например напролет доста хора стартират
да се разсънват по-рано, което води до смяна в моделите на сън и бодърстване “, споделя Корчагина.

„ Една от най-известните прояви на пролетната отмалялост е по този начин наречената „ априлска рецесия “. Този термин се употребява в здравната общественост за изложение на явлението утежняване на психологичното положение напролет.
През този период хората изпитват мощна тревога,
нервност, отмалялост, понижена централизация и даже могат да развият меланхолия “, предизвестява клиничният психолог.

Според нея свеждането до най-малко на въздействието на сезоните върху психологичното здраве не изисква доста старания. На първо място, значимо е да се съблюдава дневната рутина: ставане и лягане едновременно. Също по този начин би трябвало да
не преяждате и да пиете задоволително течности.
„ Разговорите със фамилията и приятелите са превъзходен метод за понижаване на равнищата на стрес “, припомня психологът. „ Ако забележите признаци на пролетна отмалялост при себе си или при непосредствен човек, би трябвало да се консултирате със експерт. Той ще ви помогне да установите аргументите за казуса и ще ви предпише дейно лекуване, в случай че се постанова “, поучава Корчагина.
Според клиничния психолог доста хора
не се отнасят съществено към психологичното си здраве и не считат депресивните прочувствени положения за проблем, като се пробват да омаловажат признаците на подтиснатост. Тя прикани да не позволяваме тази неточност, защото проблемите с настроението и апатията оказват доста въздействие върху качеството на живот, а в резултат на напрежението могат
да зародят и други болести.
„ Важно е да се грижим за душeвността си, да следим страстите и тялото си, да бъдем бдителни и деликатни към себе си и околните си “, поучава психологът.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР