Пручване на международна консултантска компания сочи, че все повече европейци

...
Пручване на международна консултантска компания сочи, че все повече европейци
Коментари Харесай

Спестяванията ни се топят

Пручване на интернационална консултантска компания сочи, че от ден на ден европейци стартират да купуват по-евтини артикули, по отношение на тези, които до неотдавна са можели да си разрешат, заяви Нова.

Заради инфлацията от ден на ден българи протягат ръка на спестяванията си.

От началото на годината Българска народна банка регистрира сериозен спад на депозитите до 1000 лева Вероятната причина е, че хората покриват настоящите си разноски и сметки.

След всяко последващо извършване на покупки на седмичните покупки, сметката на касата за Кристина Христова е нагоре. „ Има нарастване на цените на безусловно всичко, което си закупувам – като да вземем за пример самун, олио, съществени артикули, също и салами, месо, кашкавали, сирена – всичко ми се коства нагоре”, споделя тя. Засега не е понижила съществено покупките поради по-високите цени, само че към този момент си прави сметката - какъв брой и от кое да избере, когато цялостни количката. И е склонна да размени някои от обичаните си артикули с по-евтините им разновидности на щанда.

Всеки растеж в цените на щанда бързо се усеща както от потребителите, по този начин и от търговците.

Заради инфлацията близо 70% от потребителите в Европа са минали към по-евтини марки, когато избират артикули за бита. Повече от половината към този момент пестят и когато купуват храни, питиета, медицински и козметични артикули. Според изследването – поради инфлацията: 1/3 от европейците ca нaмaлили paзxoдитe cи зa нexpaнитeлни cтoĸи.

По-високите цени към този момент се отразяват и върху спестяванията ни. Само за година депозитите със суми до 1000 лева са намалели с над 80 хиляди – максимален е спадът през първите три месеца на 2022 година – с близо 5 хиляди.

Търговците към този момент регистрират по-малко покупки. „ Покупателният % несъмнено е по-нисък от преди. Хората към този момент поставят в потребителската си кошница артикули с по-нисък клас и несъмнено си вършат сметка на бюджета. Наблягат не толкоз на качество, колкото на цена. Отказват се от екстра артикули и несъмнено пазарят артикули от първа необходимост”, вижда Кристина Артурова, която се занимава с търговия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР