Провинция Ризе - на брега на Черно море, близо до

...
Провинция Ризе - на брега на Черно море, близо до
Коментари Харесай

Кое е скритото алпийско чудо на Турция?

Провинция Ризе - на брега на Черно море, покрай североизточната граница на Турция с Грузия - към момента е значително непозната за доста интернационалните пасажери. И въпреки всичко, точно тук някои от най-недокоснатите алпийски терени в страната не престават да очароват феновете на природата, написа CNN.

Встрани от самия Ризе - крайморският град, който дава името на провинцията - долините и платата в региона, заобиколени от високопланински хребети, са останали най-вече селски. При високите равнища на преваляванията и прохладата, планинските села (yayla) в Ризе се трансформират в обичано място за бягство от летните температури.

Град Чамлъхемшин е най-привлекателната част на провинция Ризе. Районът, заобикалящ града, е място, където природата остава недокосната. Тук ще откриете непретенциозни къщи за посетители, кафенета, ръководени от младежи, които са напуснали града, с цел да живеят по-просто, и художници, които намират ентусиазъм в приласкаващото успокоение.

От черноморския бряг пътят за Чамлъхемшин минава през планинска котловина с буйна зеленина, около пълноводната река Фиртина, която се спуска чак от планината Качкар. Времето като че ли е спряло в това място на пасища, долини и високопланински села. Горското стопанство, пчеларството и отглеждането на животни към момента са главните източници на приходи.
Къде може да отседнете?
Много от обичайните къщи Karadeniz в Чамлъхемшин, с дървена структура, в този момент служат като фамилни къщи за посетители, където туристите могат да се срещнат с локалната просвета. Тъй като в региона липсват заведения за хранене, в тези уютни домове се грижат да се насладите на домашно приготвените ястия - като мухлама, да вземем за пример.

В Puli Mini Hotel, в центъра на града, съвсем всеки прозорец гледа непосредствено към реката, а свежият въздух раздвижва семплите бели пердета в шестте спални. В кафенето на Puli се оферират изобретателни ястия, приготвени от локални съставки - от сарми с лозови листа до tavada hamsili pilav - пилаф от аншоа.

Малко по-далеч от града, на ската на планината, се намира Dudi Konak, чиято историческа фасада от камък и дърво излъчва естетиката на исторически Karadeniz. Построено при започване на 20-ти век от семейство Таракчъоглу, придобило благосъстоянието си като пекари и хотелиери в Русия, порутеното имение е усърдно реновирано, с цел да побере 24 съвременни стаи с аспект към долината и оттатък нея.
Живот на високо
В планините, на към час южно от центъра на Чамлъхемшин, в алпийските села (yayla) на Ризе се крие същността на локалния живот, а престоят тук наподобява повече на посещаване на семейство в планинската им хижа. Пътищата постоянно са труднопроходими, което изисква автомобил 4х4, а местата за настаняване нормално са остарели къщи, само че с удивителна панорамна панорама. Престоят в yayla за няколко дни, с цел да се разноските из зелените пасища и гори, да откриете диви цветя и да вдишате девствения въздух, е най-ценната част от прекарването в Ризе.

В алпийското село Покут, Зейне и Ахмет Шишман от години карат посетителите да се усещат като семейство в красивата си къща за посетители Plato`da Mola. С аспект към долината Фиртина в цялото ѝ вълнообразно величие, обичайна селска къща разполага с шест стаи, в които гостите се разсънват от аромата на прясно изпечен самун и звука на кравешки звънци на открито.

Домашно приготвените ястия на фамилията се основават на млякото от свободно отглежданите крави и на естествените богатства в близост. Тук ще намерите сирене, масло, мед и конфитюри, яйца от свободни кокошки, домакински самун и артикули от градината.

В Гито, друго село, двойката пенсионери Фатма и Ибрахим Бирбен вземат решение да отворят личния си дом за посетители с убеждението, че хубостта може да се умножи единствено когато е споделена. Тяхната къща за посетители Son Mohikan Dağ Evi посреща тези, които са копнеели за природа, със своите семпли стаи и тераса с аспект към планината. Вечер, след ден, прекаран в опознаване на платото, се сервират домашно приготвени ястия, последвани от дребни концерти на фамилията - всички те по случайност са музиканти.
Замък в планината
Една от най-зашеметяващите забележителности на Ризе, която може би може да се конкурира единствено с манастира Сюмела край Трабзон, е замъкът Зилкале, който се появява ненадейно в средата на долината, а на назад във времето се извисяват заснежените върхове на планината Качкар.

Смята се, че средновековният палат е издигнат сред XIV и XV в., а някои историци допускат, че в началото е бил арменски параклис, издигнат от императора на Требизонд, след което е трансфорат в палат от османците през XIX в. Така или другояче, от вътрешната част на замъка, до която се стига по каменна пътека, се открива прелестна панорама към долината оттатък стените.
Старото се среща с новото
На единствено няколко километра южно от центъра на Чамлъхемшин, село Шенюва се е трансформирало в самобитно леговище за градски поданици, които са се върнали към корените си в Ризе, с цел да водят елементарен живот.

Изключително несъответстващо на обичайна си среда, Zua Coffee е единственото от третата вълна в селото, ръководено от Апо и Елиф Ташкюн, които са се преместили тук от Истанбул. Любимо място за локалните поданици и посетителите, кафенето предлага разновидности на еспресото с успокояваща панорама към природата. Двойката се е посветила на събирането на диви плодове и подготвя десерти със съставки като бъз, диви ягоди и къпини.

Смятахме, че спокойният живот в Ризе ще ни е задоволителен, по тази причина взехме решение да живеем тук дружно, откакто се оженихме. Сега имаме четиригодишен наследник и дребен кръг от другари ", споделя Елиф, която е родом от региона.

" Въпреки че дейностите тук са лимитирани, пребиваването измежду природата основава чувство за пълноценност. От края на май доникъде на октомври стартира сезонът за посещаване на алпийските села. Препоръчваме ви да отседнете в някоя от къщите за посетители, с цел да усетите в действителност локалната просвета и кухня ”, споделя Угур Бирьол от Pokutsal Tur.

“Силно предлагаме също по този начин да употребявате локални водачи, с цел да откриете маршрутите за преходи и да усетите богатата локална просвета. Онлайн картите в действителност не са задоволителни, а и времето може да бъде доста непредсказуемо ", добави той.

В непосредствена непосредственост до Zua Coffee, бебешко синята врата на Peri Dükkan ви приканва да влезете, с цел да разгледате хубав подбор от черноморски специалитети. Дениз Демирчи Таракчи продава локален меден оцет, домашни сиропи с плодове, които виреят само тук, и цветя, билкови чайове от планината Качкар, свещи, сапуни, текстил и още куп любопитни сувенири.

Точно против Peri, Çinçiva Kafe е един от дребното заведения за хранене, в които се оферират достоверни черноморски ястия. В обичайната дървена къща с тераса над реката, закуската на кафенето включва домашни сладкиши, конфитюри, сирена, маслини и мухлама - плюс прясно подготвен турски чай. Обядът и вечерята включват пъстърва, приготвена в масло, картофи със сметана, düğün kızartması (местно ядене от пържено месо) и царевичен самун със зеленчуци.
Звездите на Ризе
No More Lies, един от най-уважаваните улични художници в Истанбул, е роден в Ризе и от детството си прекарва всяко лято в планината.

Тишината и спокойствието са същността на това място. Имах другари от Истанбул, които ми пристигнаха на посетители и не излизаха от къщата с дни, тъй като даже гледката и тишината им бяха задоволителни - в действителност нямаха потребност от нищо друго ", споделя той.

От бюрото си в дома си в планината художникът гледа през прозореца към вечнозелената котловина, постоянно обгърната в утринна мъгла.

" Една от главните аргументи хората да идват тук са yayla. Любимата ми е Elevit Yaylası, тъй като за разлика от другите, тук няма да намерите кафенета, жителите имат единствено личните си домове ", добавя той.

" Бих избягвал Айдер яйласъ (eдно от най-популярните села), което за жалост с годините е станало пренаселено и прекомерно туристическо. Вместо това села като Амлакит и Хазиндаг си заслужава да се видят поради естествената им хубост ", сподели още той.

След като е живяла в градове като Барселона и Истанбул, а по-късно три години е била бродяга, изучавайки растенията, ботаникът Ишик Гюнер взема решение да се откри в Ризе през 2015 година и в този момент живее в хижа на върха на планината в долината Фиртина.

В детството си прекарвах всяко лято в Чамлъхемшин и в случай че си имал хубаво детство, спомените, усетите и ароматите те следват през целия ти живот. Тук съм заобиколена от цветя, което е от значително значение за моята специалност, и е невероятно да не се вдъхновя от това място ", съобщи тя.

По думите ѝ положението на туризма в Ризе не е доста положително, тъй като посетителите постоянно идват без доста знания за локалната просвета или природа. Те би трябвало да се научат по какъв начин най-добре да пътуват през местности, които към момента са недокоснати и диви, по какъв начин да почитат флората и фауната.

“Смятам, че задачата на идването в Ризе не би трябвало да бъде тази -  да се бърза през всичко и да се създадат няколко селфита. Трябва да останете за известно време в някоя yayla, с цел да вдишате в действителност въздуха, да попиете ароматите на природата, да пиете от нейните потоци. Може би единствено тогава можете да разберете къде се намирате и да станете част от този необикновен естествен свят ", споделя Ишик Гюнер.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР