Проверките за трагичния случай в Спешното отделение във Враца продължават.

...
Проверките за трагичния случай в Спешното отделение във Враца продължават.
Коментари Харесай

Мъжът на починалата пред Спешното отделение: Хора умират заради липса на лична карта

Проверките за трагичния случай в Спешното поделение във Враца не престават. Жена загуби живота си на рецепцията на болничното заведение в града, пред очите на детето си, до момента в който чака да й бъде оказана лекарска помощ. В знак на неодобрение и довечера е проведен митинг, с което хората във Враца желаят да изкажат възмущението си от случилото се и да изискат бистрота при следствието, показва

Мъжът на умрялата 44-годишна жена описа в детайли какво се е случило във съдбовния ден. Окръжната прокуратура в града се самосезира по случая. Предстоят разпити на очевидци, дежурните медицински лица, както и последователността на техните дейности.

„ При идването, когато помолих за помощ, ми желаеха персоналната й карта, с цел да я записват. Казах, че е в колата. Започнах да я диря, само че не я открих. Казаха ми, че не може без документ, върнах се до колата и я открих в чантата на жена ми. В момента, в който дойдохме, тя трябваше да бъде призната. Може би е по-добре, че свидетел е снимал станалото, тъй като другояче никой нямаше да повярва, че се случват сходни неща в лечебните заведения – по какъв начин умират хора поради липса на персонална карта. Това губене на време коства човешки животи”, сподели Николай Витанов.



По думите му жена му се почувствала зле ненадейно. „ Имаше затруднено дишане. Обадихме се на 112. Казаха ми да й премеря температурата. Видимо нямаше такава, изглеждаше ми студена. Попитаха ме не може ли аз да я закарам до Бърза помощ. Преди да стигнем в Спешния център, към този момент съвсем не можеше да говори”, разясни мъжът на умрялата.

Близките на умрялата обявиха, че ще се погрижат за детето на дамата, което към този момент е цялостен сирак.

„ Детето няма да го оставим. Има вуйна, баба и дядо. Ще го гледаме, то си е наше. Няма значение, че не съм биологичен баща”, разяснява Витанов.

„ Мама ми се обади и пищеше, че сестра ми е умряла. Отидохме в болничното заведение, не получихме никаква информация. Казаха ни, че към този момент са изясни всичко на мъжа й”, описа сестрата на 44-годишната умряла жена.

Вчера в града се организира и митинг пред болничното заведение. Местните желаеха да изкажат възмущението си от случилото се и да изискат бистрота при следствието. „ Настояваме за смяна в отношението на лекарите. Много хора ги е боязън да приказват пред камера. Съветвам ги да си търсят правата”, сподели един от протестиращите.

„ Не може непрекъснато да се губи скъпо време. Вчера, пред очите ми се заяви за случай на пътя – четирима потърпевши, измежду които и бебе. Заснех по какъв начин колите за спешна помощ се бавят, лекарите пушеха. Отне им 40 минути да вземат ранените и да ги закарат в болница”, сподели друга протестираща.

Днес в 18.00 ч. пред лечебното заведение още веднъж ще се организира проява. Директорът на РЗИ-Враца Орлин Димитров също е известен за случая. „ Вчера по обяд ми се обади шефът на болничното заведение, с цел да ми заяви. Назначих комисия, която през днешния ден ще работи по случая. Изгледах клипа над 20 пъти. При човек в безпомощно положение първо би трябвало да се окаже неотложно помощ и след това да се желае персонална карта”, безапелационен е той.



“Вина може да се търси и за жалост виновникът няма да бъде осъден. Този случай ще отшуми, както доста други и ще го забравим. Виновна е страната, отговорно е Министерство на здравеопазването”, това сподели в "Твоят ден " Пенка Георгиева от пациентската организация “Заедно с теб”.

Тя акцентира, че това, което липсва, са триажни протоколи и триажна сестра на регистратурата в лечебните заведения. "Трябва да имам подготвена сестра за установяване на спешността и тя да следва протокол и логаритъм, чак по-късно да се мисли за регистрация и Коронавирус тест ", съобщи още Георгиева и добави: "Министерство на опазването на здравето не ги е внедрило триажните протоколи, има ги от 2017 година ".

Според нея е нужно събиране на незабавен експертен съвет от Министерството на здравеопазването, който да се занимае с триажните протоколи.

Мария Шаркова, юрист по здравно право, счита, че в случай че постоянно се концентрираме върху съответната виновност на даден чиновник, няма да решим систематичния проблем, който съществува в лечебните заведения и в опазването на здравето.

"Няма причина регистрацията на един пациент да предхожда медицинските дейности, когато има заплаха за живота, регистрацията не трябва да е преди всичко ", означи тя.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР