Проверките в лечебните заведения отнемат време. Това са проверки от

...
Проверките в лечебните заведения отнемат време. Това са проверки от
Коментари Харесай

Проф. Сербезова: От моя страна чадър над болнични директори няма

Проверките в лечебните заведения лишават време. Това са инспекции от вътрешен одит, изисква се обзор на публични поръчки по какъв начин са разходвани средства, в това число хонорари. Това сподели министърът на опазването на здравето в оставка проф. Асена Сербезова пред Българска национална телевизия през вчерашния ден в отговор на въпрос за какво уволнява шефове на лечебни заведения в края на мандата си.

„ Когато пристигна на бюрото ми досието с отчета и пред мен станат известни и условия, и без значение дали е в 12 без 5 или в 12 без 20, в случай че не го бях направила, това значи да си затворя очите пред обстоятелствата, което не е по моята ценностна система “, добави тя.

Министърът разяснява и изказванията на проф. Костадин Ангелов за престъпления, корист с обществени средства и корупция в УМБАЛ Александровска и „ чадър “ над управлението й.

„ Последната година, когато „ Александровска “ болница е била на плюс, да, 12 000 лева, непретенциозен резултат, само че въпреки всичко плюс, не е била на загуба, е 2012 година И от 2013 година до сегашния миг всяка година има отрицателни трендове, като още през първата година се натрупват 3 млн. лева просрочие. Голяма част от проблемите на „ Александровска “ болница са наследени. И не е нужно да се вадят някакви компромати, а още веднъж да работим с обстоятелства и да се види пресата през последната една година, тъй като имаше няколко поръчки, публични поръчки за поправки в Клиниката по алергология през 2018-та и 2019-та година, тъкмо когато той е би шеф. Когато решаваме проблемите на едно болнично лечебно заведение, би трябвало да отчитаме и в ретроспективен проект по кое време са се появили, за какво са се появили, по какъв начин и за какво са се задълбочили. Министерство на здравеопазването има пълномощник в „ Александровска “ болница, актуалното управление за разлика от бившето управление на „ Пирогов “ спомага на този пълномощник, дава всички данни. И за това, което сме открили или имаме някакви опасения, сме сезирали и Агенцията за държавна финансова ревизия. Очакваме нейните изводи. Така че няма чадър най-малко от моя страна. Кой е разтварял и над кого чадър може да попитате “, разяснява проф. Сербезова.

Тя се спря и на падналите на първа инстанция в съда текстове от НРД, касаещи заплатите на медиците. „ Това решение не е дефинитивно, то може да бъде обжалвано решението на Върховен административен съд, както и още един факт, който би трябвало да отбележа – че не се стопира осъществяването на Националния рамков контракт. Това значи, че без значение от това решение към момента си работят тези разпореждания на НРД. Това, което се случи в системата около текстовете, касаещи минималните хонорари на медицински експерти, е че огромна част от болничните лечебни заведения ги направиха вероятни. Част от ръководителите на болнични лечебни заведения се свързаха с мен и споделиха – даже дефинитивно да отпадне тази опция, те няма да понижат заплатите. Друга част от болничните лечебни заведения също покачиха възнагражденията, въпреки и не до тези равнища “, сподели здравният министър в оставка.

По отношение на Коронавирус заболеваемостта и заплащането на медиците проф. Сербезова акцентира, че има три клинични пътеки, по които може да се изплащат грижите за болните. „ Също по този начин има и пътека за пост-COVID синдром, както и този въпрос, който вие ми задавате, ми дава опция да отговоря и да припомня, защото ние направихме едно писмо към РЗИ с указания те да бъдат публикувани към болничните лечебни заведения. Независимо че няма тези по този начин наречени COVID-отделения, с които ние бяхме привикнали по време на изключителната епидемиологична конюнктура, клиничните прояви и признаци на Коронавирус са най-различни и там, където има вътрешно поделение, поделение по пневмология и фтизиатрия, отделения по педиатрия и така нататък, в които има изолатор и се дава отговор на условията на няколко наредби – а има доста болнични такива лечебни заведения – на процедура могат да лекуват COVID-19 по тези клинични пътеки “, сподели здравният министър.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР