Проверки за замърсени с боклуци терени и пътища в цялата

...
Проверки за замърсени с боклуци терени и пътища в цялата
Коментари Харесай

Глоби грозят кметове от април: МОСВ разпореди хайка за боклуци в цялата страна

Проверки за нечисти с отпадъци терени и пътища в цялата страна и тяхното разчистване разпореди Министерството на околната среда.

До края на март кметовете на всички общини и на пътните ръководства в страната би трябвало да разкрият нечистите с отпадъци терени и крайпътни сектори и да ги почистят.

Това се споделя в писма до районните инспекции по околната среда и водите, до Националното съдружие на общините и до Агенция „ Пътна инфраструктура “.

Действия

Общините са длъжни да подхващат дейности за премахването на всички нерегламентирани сметища и замърсявания с отпадъци на тяхната територия.

А в качеството си на притежатели на общинските пътища те би трябвало да почистят отпадъците край пътя, пътните уреди, паркингите в крайпътните комплекси.

Регионалните пътни ръководства пък би трябвало да се погрижат за унищожаване на боклуците край републиканската пътна мрежа.

Общините би трябвало да обезпечат съдове за събиране на отпадъците по общинската пътна мрежа и превозването им до уреди за отнасяне и депониране.

Местата за отмора, бензиностанции и крайпътните сектори край републиканските пътища също би трябвало да бъдат снабдени с контейнери и да се обезпечи извозването им, предложи екоминистерството.

Санкции

От април районните инспекции по околна среда и води ще инспектират свършеното от общините и пътните ръководства. Кметовете ще бъдат осъдени със наказания при разкриване на боклуци на нерегламентирани места. Глобите са от 3000 до 10 000 лева

Санкции ще има и за жителите, които хвърлят отпадък отвън разрешените за това места. Всяка година Министерство на околната среда и водите прави обзор на санкциите, които е наложило за противозаконни сметища на общините. Така за 2022 година рекордьор по санкциониране е град Кюстендил с 9 санкции.

Тогава са наложени общо 48 наказания на кметове за допускане на противозаконни сметища, заяви екоминистерството през март предходната година. Сунгурларе и Омуртаг са били с по три санкции. По два пъти са глобени общините Видин, Елин Пелин, Хасково, Симеоновград, Момчилград и Кърджали.

Телеграф/Таня Киркова

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР