Проверки в търговски обекти в цялата страна започват от днес

...
Проверки в търговски обекти в цялата страна започват от днес
Коментари Харесай

Тръгват масови проверки за измами в Световния ден на потребителя – 15 март

Проверки в търговски обекти в цялата страна стартират от през днешния ден (15 март) във връзка Световния ден на потребителя. Кампанията се организира за 14-та поредна година от Държавната организация за метрологичен и механически контрол.

При инспекциите вниманието на инспекторите ще бъде ориентирано към определяне съществуване на: директива и/или напътствие за приложимост на български език, съществуване на маркировка за сходство " съдебна експертиза ", съществуване на название и адрес на производител и вносител, Европейски Съюз декларация за сходство, и други.

За откритите по време на инспекциите нарушавания, ще се подхващат съответстващи на нарушаванията ограничения, според настоящото законодателство.

В рамките на извършената предходната година акция са тествани общо 316 продукта. От тях 140 са били разнообразни типове и модели играчки, 71 броя електрически уреди, 34 броя персонални защитни средства, 28 броя радиосъоръжения, 23 броя строителни артикули и 20 броя машини.

От тестваните артикули, съответстващи са 167, а с установени несъответствия – 149 артикули. Установени са следните несъответствия: 73 броя са без директива за приложимост, 34 броя без " CE " маркировка за сходство, 81 броя без название и адрес на производител и/или вносител, 31 броя не се съпровождат от Европейски Съюз декларация за сходство. С други несъответствия са 16 броя артикули.

Световният ден на потребителите се отбелязва, с цел да се подсети за техните съществени права при закупуването на артикули и използването на услуги, както и да се насърчат да бъдат взискателни към търговците и техните оферти, а също и нетърпими към деянията на непочтеност и неучтивост, които ги засягат, отбелязва КЗП.

На този ден за първи път са дефинирани главните права на потребителите:

Правото на сигурност.

Правото на информация.

Правото на избор.

Правото да бъдеш чут.

През годините с развиването на стопанската система, глобализацията, отварянето на границите на страните и свободното придвижване на артикули и услуги, нараства и смисъла на потребителската отбрана. Потребителите в Европейския съюз получават от ден на ден права:

Правото на обучение по въпроси, отнасящи се до отбраната им.

Право на неподвеждаща реклама.

Право дефектните артикули да бъдат ремонтирани или сменени.

Право на контракти без неравноправни клаузи.

Право за връщане на артикули, закупени от разстояние, в период от 14 дни.

Право на безвъзмездна помощ от Европейските потребителски центрове за проблеми с търговци в чужбина.

Правото на сдружаване.

Всички тези права и редица други са обезпечени за потребителите от Европейския съюз чрез развиването на нормативната база и настоящи контролни органи. Тяхната реализация е подкрепена от напъните на неправителствени организации и браншови сдружения.

За първи път Световният ден на потребителите се отбелязва на 15 март 1983 година и оттогава се трансформира във значима дата за всички организации и институции, ангажирани със отбрана правата на потребителите.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР