Проверката на Министерството на здравеопазването в Александровска болница установи “трайна

...
Проверката на Министерството на здравеопазването в Александровска болница установи “трайна
Коментари Харесай

МЗ откри, че Костадин Ангелов е докарал “Александровска“ до близо 70 млн. загуба

Проверката на Министерството на здравеопазването в Александровска болница откри “трайна наклонност на утежняване на финансовото ѝ положение през последните 10 години “ и “грубо нарушение “ на работата на Съвета на шефовете ". Специален акцент в констатациите на Министерство на здравеопазването е, че 2012 година е последната година, през която е регистриран настоящ позитивен финансов резултат за лечебното заведение, а отпред на болничното заведение през 2013 година застава Костадин Ангелов, досегашен министър на опазването на здравето в държавното управление на Бойко Борисов. За тези констатации Министерство на здравеопазването разгласи, че ще уведоми способените органи, без да показва кои .

В общи линии изнесените от Министерство на здравеопазването резултати от инспекцията удостоверяват към този момент оповестените данни за финансовото положение на болничното заведение – както от страна на един от тримата членове на Съвета на шефовете доктор Александър Оскар, по чийто сигнал стартира тя, по този начин и на шефа на болничното заведение. В оповестените от Министерство на здравеопазването данни липсва разбор каква е повода за загубите на болничното заведение , липсват данни за открити финансови злоупотреби. Установени са обаче нарушавания на правила и процедури при вземането на управнически решения, включително за разходването на средства.

Проверката потегли по сигнал доктор Александър Оскар, който е един от тримата членове на Съвета на шефовете , че болничното заведение се ръководи неприятно и решения за разходване на пари не са взимани по надлежния ред. Той подаде сигнал първо до някогашния здравен министър Костадин Ангелов, само че откакто назначената от него инспекция не откри нарушавания, го внесе и при новото управление на Министерство на здравеопазването. Самият доктор Оскар твърди, че отрицателните трендове в ръководството на болничното заведение са от последната 1 година, откакто Костадин Ангелов стана министър, до момента в който към предходния 4-годишен мандат, в който са били дружно в ръководството на болничното заведение, няма забележки. Настоящият шеф на Александровска болница проф. Борис Богов от своя страна твърди, че нищо не се е трансформирало трагично в ръководството на болничното заведение откогато е поел поста през есента на предходната година, само че признава че съвещанията на Съвета на шефовете не са свиквани по надлежния ред.

Какво откри инспекцията на Министерство на здравеопазването?

Проверката на Министерство на здравеопазването удостоверява, че към края на предходната година болничното заведение е на загуба в размер на 2.6 млн лева и общ финансов резултат загуба в размер на 67.9 млн. лв. . Състоянието и обаче не е доста по-различно от предходните няколко години. По този мотив Костадин Ангелов твърди, че загубата се дължи на огромни амортизационни разноски поради закупената инсталация в болничното заведение. Приходите на болничното заведение за 2020 година са 77.3 млн. лв. и са се повишли съвсем двойно от 2011 година насам . Разходите за 2020 са малко над 80 млн. лева и също са се повишли почти двойно за същия интервал . Като цяло осъществената загуба през 2020 година е най-малка по отношение на предходните години, когато тя е била по 5-6 млн. лева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР