Проверката на информацията, на първоизточника, на фактите и анализ на

...
Проверката на информацията, на първоизточника, на фактите и анализ на
Коментари Харесай

Факти, източник, проверка: Чиста журналистика в Web Report 2022

Проверката на информацията, на първоизточника, на обстоятелствата и разбор на другите гледни точки са наложителните детайли от основаването на качествено наличие. Около това сплотиха отзиви основният редактор на Dir.bg Никола Костадинова и журналистът от Българска национална телевизия Мария Костова в студиото на " Денят стартира ".

Двамата гостуваха във връзка - обичайният конкурс за чиста публицистика, проведен от Dir.bg и с формалната поддръжка от Съюза на българските публицисти, Българска национална телевизия, Българска телеграфна агенция, БНР, bTV Media Group, OFFNews.bg, списание " Мениджър ", телевизия ММ и организация " Булфото ". Генерални сътрудници са A1, Dundee Precious Metals и " Инвестбанк " АД.

" Събитието не е на Dir.bg, а на всички публицисти и медии, които вземат участие. Ние сме единствено уредници. Обединяваме огромни и дребни, национални и районни медии. Затова и в журито няма представител от нашата медия. Запазва и друга традиция - да сплотяваме водещи експерти от конкурентни медии в журито за най-компетентна и транспарантна оценка на претендентите ", сподели Никола Костадинов.

14-членното жури е в състав Кирил Вълчев - общоприет шеф на Българска телеграфна агенция, Ива Дойчинова - шеф на Радио " София " -БНР, Антон Хекимян - шеф на " Новини, настоящи излъчвания и спорт " на bTV Media Group, Евгения Атанасова - публицист и продуцент в Българска национална телевизия, Методи Владимиров - водещ и продуцент в NOVA, Анна Заркова - публицист и публицист, Найден Тодоров - ръководител на Българската асоциация на спортните публицисти, Ваня Николова - публицист и сценарист, Владимир Йончев - основен редактор на OFFNews.bg, Галина Александрова - основен редактор на 3E-news.net, Владимир Жеглов - издател, създател на Dir.bg, Илияна Захариева - шеф " Корпоративни връзки " в А1, Евгени Димитров - създател на организация " Булфото " и Ирина Велева - основен редактор на Мениджър Нюз.

" Web Report 2022 e петото издание на състезанието за чиста публицистика. Могат да вземат участие професионални публицисти, студенти и възпитаници, както и създатели без предишен опит. Основните условия са материалът да е оповестен в уеб страница или персонален блог/влог. Без постове в обществената мрежа. Статията би трябвало да е излязла в интервала на състезанието - от 23 февруари до 13 май. Има предметни и парични награди в размер на 1000 лева Материали могат да бъдат изпращани до 13 май - онлайн в уеб страницата ", изясни Никола Костадинов.

Категории на състезанието са " Общество " , " Истински истории " , " Икономика " , " Технологии и нововъведения " , " Култура и изкуство " , " Спорт " . Подготвени са награди и за подкасти , видео и фоторепортаж . По традиция има и приз за най-хубав материал от млад създател .

" Основната ни цел е да покажем, че основаването на качествено наличие от български медии към момента е допустимо и би трябвало да се трансформира в приоритет. Важно е да поощрим обективната публицистика. Търсим тези създатели, които не обслужват персонални, корпоративни или политически ползи, вършат разлика сред вест и коментар, боравят с обстоятелства и търсят другите гледни точки ", акцентира Никола Костадинов.

Той даде образец с другия посетител в студиото - журналистът от Българска национална телевизия Мария Костова, притежател на една от премиите за предходната година:

" Мога да изведа отвън скоби триумфа на репортажа . Той сподели нещо извънредно значимо, което на процедура се е трансформирало в огромна уязвимост - желанието и умеенето да погледнем на света през непознатите очи, да забележим пандемията през очите на елементарния доктор в колата за спешна помощ ".

" Материалът беше по време на втората COVID-вълна, когато имаше максимален проблем с хоспитализациите. За пръв път показахме в народен ефир, че е допустимо един човек да обиколи няколко столични лечебни заведения и да не съумява да се откри място, където да бъде приет в болница. Тогава, през ноември 2020 година, казусът беше общоприет. Всеки път си мисля, че с помощта на материали, като този, беше решен ", описа създателят на репортажа Мария Костова.

По мотив последното издание на състезанието тя изрази задоволство от това, че е оценена високо от сътрудниците публицисти и показа усещанията си от състезанието:

" събира публицисти от цялата колегия, от разнообразни медии - печатни, радио, телевизия. Медии, които са конкурентни. В един миг се оказва, че те могат да отличат материалите, които в действителност са създали усещане ".

Мария Костова цитира проф. Георги Каприев, че " човек може да се усеща в действителност благополучен, когато вижда, че капацитетът му е осъществен и от този капацитет има някакъв смисъл ", а по-късно добави:

" Е, аз предходната година се усещах по този начин. Сега е моментът да кажа на всички сътрудници, които се двоумят, които нямат задоволително опит, които си мислят, че конкуренцията е доста огромна, материалите са стотици - в действителност е по този начин, само че не се тормозете и не се колебайте. Изпратете си материалите. Ако в действителност си заслужават, ще бъдат отличени ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР