Проверка на специалисти от различни направления установи, че замърсяването с

...
Проверка на специалисти от различни направления установи, че замърсяването с
Коментари Харесай

Замърсяването на Брестовица не е от ВЕЦ-а

Проверка на експерти от разнообразни посоки откри, че замърсяването с манган в питейната вода на Брестовица не е поради “водното огледало “ на намиращата се в прилежащото село Кадиево водноелектрическа централа.

Малка водно електрическа централа „ Кадиево “ е пусната в употреба през 2015 година, а през 2020-2021 година в кладенците за питейна вода на Брестовица е открит манган. Причината за съществуването на манган не е открита, изказано е съмнение, че водното огледало на централата, което е близо километър по-надолу по течението на река Въча, може да въздейства. Становищата на специалистите и анализите на водата към централата обаче изрично отхвърлят тази теза.

„ С построяването на Малка водно електрическа централа „ Кадиево “ и оборудванията към него с нищо не е нарушена хидравличната картина на реката и подземните води в площите към нея. Малка водно електрическа централа „ Кадиево “ и оборудванията към него не могат да влияят на подземните води и нямат връзка с равнищата на водовземните кладенци за питейно водоснабдяване по поречието на р. Въча “, разяснява инж. Лиляна Карафизиева, основен архитект на централата. Тя сподели и равнището на водното огледало, което се поддържа на кота 172.30, а дигите и бетонната подпорна стена са близо метър по-високи от равнището на водата, според нормативните условия.

Химическите проби и разбори преди и след ВЕЦ-а, направени от Министерство на околната среда и водите, изрично демонстрират, че няма съществуване на манган.

„ Присъствието на Малка водно електрическа централа и „водното огледало“ не биха могли да окажат въздействие върху химичният състав на водите в р. Въча “, безапелационна е и доктор инж. Вероника Караджова, химик.

„ Хидроложките и хидрогеоложките условия в изследвания сектор и направените проучвания на водите на р. Въча потвърждават, че активността на Малка водно електрическа централа „ Кадиево “ и нейните уреди не са причина за съществуването на манган в питейните кладенци от ПС „ Брестовица “ на ВиК ЕООД – Пловдив “, удостовери също инж. Даниела Бакларова-Петрова, хидрогеолог и инженер геолог.

„ При производството на електрическа енергия с руслова Водноелектрическа централа не се трансформира качественият състав на водата. Напротив, това е едно от най-екологичните производства. И от централата  няма по какъв начин да се отдели, образува или трансферира манган към водата или към сондажите. Енергията, създавана от ВЕЦ-овете, е образец за сила от възобновим източник. “, разяснява и Васил Тасев от МВЕЦ  „ Кадиево “.  Той добави, че централата непрекъснато минава през наложителен механически и хигиеничен надзор и регулярен мониторинг, като последните инспекции са били през м. май от ДНСК – Пловдив, РИОСВ-Пловдив, Областна администрация Пловдив, Басейнова дирекция ИБР и Община Родопи. През април е направена и последната градивната инспекция от лицензирани проектанти. Те удостоверяват, че структурата на стените на централата и оборудванията й са в положително техническо положение.

Въпреки, че от 2021 година няма обществени данни за нараснал манган във водите на прилежащото село Брестовица, районът традионно има проблем с наднормено наличие на манган. Той поражда през седемдесетте години по отношение на водоснабдяването на някои градове и в това число се стигало до очистване на кладенци, с цел да се реши мангановото замърсяване на водовземните уреди, водоснабдяващи гр. Пловдив, построени в терасните отсрочения на р. Марица, споделя инж. Даниела Бакларова-Петрова. Според нея евентуалните аргументи за нараснало наличие на манган в питейните води на Брестовица са две. Първата е съществуване на манганосъдържащи минерали в колектора на подземните води. И втората, по-вероятна причина, е взаимоотношението на подземните води в режим на употреба на водовземните уреди от ПС „ Брестовица – Кадиево “ с водите на р. Въча в сектора на образувалия се в непосредствена непосредственост остров, разделящ реката на две, където се задържат боклуци, паднали дървета и други, предполагащи развиване на гнилостни процеси и струпване на утайки, съдържащи манган.

„ Хидроенергията има максимален дял от зелената сила в България. Производството от възобновимите енергийни източници сформира към 20% общия енергиен микс. А поради енергийната обстановка в страната, както поради обстоятелството, че потреблението на ток се усилва, излиза наяве, че имаме потребност от повече ВЕИ мощности “, разяснява Васил Тасев, който е и заместител – ръководител на Сдружение „Асоциация за възобновими енергийни източници“.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР