Проверка на омбудсмана установи изключително лоши хигиенно-битови условия и риск

...
Проверка на омбудсмана установи изключително лоши хигиенно-битови условия и риск
Коментари Харесай

Проверка на омбудсмана откри лоши условия и риск от Covid-епидемия в бежанския център във Военна рампа

Проверка на омбудсмана откри извънредно неприятни хигиенно-битови условия и риск от Covid-епидемия в бежанския център в столичния кв. " Военна рампа ". Сигурната зона в бежанския център е повишен с над 100 %. Зоната бе построена през 2019 година особено за непридружени деца-бежанци, с потенциал за 100 деца. Проверка на чиновници от Националния предпазен механизъм към омбудсмана в края на предходната седмица e открила, че към 12 август 2021 година са регистрирани 221 непридружени малолетни и малолетни деца.

При инспекцията е открито, че 146 от малолетните са в Сигурната зона, а 75 от непридружените деца са настанени във физкултурен салон. По данни на чиновниците на Отдел " Производство по интернационална протекция “ към Регистрационно-приемателен център физкултурният салон е единственото място, на което могат да бъдат настанени непридружени деца (при надвишен потенциал на Сигурната зона), защото там са изолирани от пълнолетните бежанци и има следен достъп до помещението. Проверката на омбудсмана установи извънредно неприятни материално-битови условия, извънредно неприемливи и изрично несъответствуващи за деца. Много обезпокоителен е фактът, че 75 деца разполагат единствено с две бани и две тоалетни, помещението е напълно нехигиенизирано, липсват и мебели за предпазване на персонални движимости.

" В подтекста на идната четвърта Covid-19 вълна, събирането на 75 деца на едно място крие риск от пораждане на епидемиологичен гърмеж . В подобен тип помещение не е допустимо да бъдат спазени противоепидемичните ограничения “, написа в специфичния отчет на омбудсмана, изпратен до ръководителя на Държавната организация за бежанците (ДАБ). Сигурната зона за непридружени деца също е пренаселена. В пространства, чиято величина е към 15 кв. са настанени по шест деца , а в по-малките по площ пространства са по 4 деца.

Друг проблем, който установи инспекцията е, че личният състав, който се грижи за децата е извънредно непълен – 8 обществени служащи и един психолог . Социалните служащи нямат физическата опция да поддържат децата в обществената им акомодация, да преценяват потребността от психическа помощ на всяко дете.

Независимо, че главната рекомендация на омбудсмана, а точно да се построи обособен център на ДАБ, в който да се настаняват непридружените малолетни и малолетни деца, е изпълнена отчасти, посредством създаване на " сигурни зони “ в кв. " Военна рампа “ и кв. " Овча купел “, екипът счита, че потенциалът на сигурните зони при засилен бежански поток не е задоволителен . Омбудсманът предлага на ДАБ в най-кратък период да се обособи спомагателна Сигурна зона за непридружени деца.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР