Проверка на Министерството на правосъдието не откри получили българско гражданство,

...
Проверка на Министерството на правосъдието не откри получили българско гражданство,
Коментари Харесай

МП не откри данни за получили българско гражданство, които са издирвани от Интерпол

Проверка на Министерството на правораздаването не откри получили българско поданство, които са търсени от Интерпол. 
 От 2014 година прокуратурата знаела за нелегално давано бг поданство
Проверката е разпоредена от правосъдния министър Цецка Цачева във връзка медийни изявления за 114 случая на издадени удостоверения за българско поданство за търсени от Интерпол.

Проверката обгръща интервала от 1 януари 2013 година до октомври 2018 година и е завършила с отчет до министъра на 2 ноември 2018 година

Заключенията в отчета са, че не са открити данни за цитираните 114 случая на приемане на българско поданство от лица, търсени от Интерпол. Не са открити и нарушавания от чиновници в дирекция „ Българско поданство “ по извършените съгласувателни процедури с Министерство на вътрешните работи и ДАНС, оповестиха от министерството.

Екземпляр от отчета е изпратен на ВАП. 

Председателят на Българската организация за българите в чужбина Петър Харалампиев получи обвиняване за присъединяване в проведена незаконно група за предоставяне на поданство против рушвет. 

В същото време обаче се оказа, че прокуратурата е знаела за случаи на нелегално предоставяне на българско поданство още през 2014 г. 

От прокуратурата оповестиха, че тогава са отправили писмо до тогавашния и.д. ръководител на организацията Йордан Янев за прекратяването на практиката за предоставяне на поданство в нарушаване на закона. Установена е процедура за предоставяне на поданство на лица, въз основа на документи, които не съдържат данни за българския им генезис. В същото време ДАБЧ е отказвала да издаде уверение на лица, които са потвърдили българския си генезис.

Две години по-късно при повторна инспекция прокуратурата още веднъж открила, че практиката продължава, за което е бил известен ръководителят Борис Вангелов, понастоящем народен представител в групата на Обединените патриоти от квотата на Вътрешна македонска революционна организация. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР