Провеждането на шествие Безсмъртен полк се прекратява със заповед на

...
Провеждането на шествие Безсмъртен полк се прекратява със заповед на
Коментари Харесай

Столичната община прекрати шествието "Безсмъртен полк"

Провеждането на шествие " Безсмъртен полк " се приключва със заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, заяви Българска телеграфна агенция. провеждането му, като макар този отвод уредниците и участниците се събраха на сборния пункт на пл. " Св. Ал. Невски " с желание да осъществят плануваното от тях мероприятие.

Съгласно наредбите на Закона за събранията, митингите и манифестациите при преустановяване на мероприятието, участниците са длъжни да се разотидат, а полицията да предприеме нужните дейности шествието да не се организира.

То е във връзка 9 май, в който Русия празнува успеха над хитлеристка Германия във Втората международна война. Инициативата " Безсмъртният полк " поражда като гражданско придвижване, при което се уважава паметта на родственици, починали във войната, носейки портретите им.

" Участниците в шествието декларират, че ще употребяват съветски и руски флагове, които в актуалната конюнктура могат да се поясняват като знаци на поддръжка за войната на Русия против Украйна ", показват от Столична община.

По данни от бранш " Общинска полиция " в региона на сборния пункт, както и на крайната точка на декларираното шествие - Паметникът на Съветската войска в Княжеска градина - се събират групи от жители с противостоящи претенции. В 10 часа стартира митинг с искане за унищожаване на паметника.

Друг от претекстовете на общината е да не се допусне борба сред групи жители и нарушение на публичния ред.

Петър Пандурски, заместник-председател на Съюз на ветераните от войните, съобщи, че няма да бъдат затваряни улици, а участниците в шествието ще се движат единствено по тротоарите.

Шествието потегли от площада пред храм-паметника " Св. Александър Невски " към Паметника на Съветската войска. Участниците обаче минаха по бул. " Цар Освободител " и се движиха наедно с колите.

Участниците в шествието " Безсмъртен полк " бяха посрещнати на Паметника на Съветската войска от проява на националистки обединения. Стигна се до замяна на обидни квалификации. Полицаи в жива верига са разделили двете групи. Пред паметника пристигна и съветският дипломат Елеонора Митрофанова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР