Провалът на Русия в Украйна е факт, категоричен е историкът

...
Провалът на Русия в Украйна е факт, категоричен е историкът
Коментари Харесай

Ще последва ли Путин съдбата на Чаушеску?

Провалът на Русия в Украйна е реалност, безапелационен е историкът Марк Галеоти. " Единственият към момента открит въпрос е какво проваляне я чака ". Ето какво още показа историкът в изявление за:

Професор Галеоти, от идването на Путин на власт Русия е водила към този момент четири войни - помним Чечения, Грузия, Украйна и Сирия. Защо Западът не очакваше съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година?

Мисля, че е поради по-различния мащаб. Прав сте обаче: през цялото ръководство на Путин имаме единствено три години без война. Винаги тези войни са били местни. Путин си избираше цели, които той смяташе за лесна плячка. Огромна илюзия се оказа убеждението му, че Украйна ще бъде още една лесна победа. (…) Путин сътвори една система, в която той не би трябвало да чува истината. Сега към този момент е ясно, че неговите офицери от спецслужбите са му казвали не каквото е трябвало да чуе, а единствено това, което той е желал да чуе от тях.

Но за какво са му давали неверна информация? Да не би да не са чак толкоз положителни експерти?

В спецслужбите на Руската федерация има положителни анализатори. Преди 7 години имах опцията да беседвам с някогашен офицер на Службата за външно разузнаване, който ми сподели, че там са се научили да не донасят неприятни вести на царя. С други думи: политически рисково е да се рапортуват на Путин неща, които той не желае да чуе. Постепенно през годините породи една просвета на изолирането на президента от неуместната истина.

В множеството случаи това няма огромно значение, защото той не се занимава с всички елементи от управлението на страната. Съществува голям уред от технократи и служители, някои от които са доста ефикасни. Съвсем друго стоят нещата когато става въпрос за основни решения, вземани от Путин, с пагубни последствия за страната.

Но не Ви ли се коства, че от доста години Русия се готвеше за такава война? Например когато през 2013 година стана ясно, че военното министерство основава нов щаб на висшия главнокомандващ, или през 2016 година, когато Путин подреди стопанската система да се приготви за работа в изискванията на военно време - " военновременна стопанска система "  гласеше тогава формулировката. За какво се готвеше тогава Русия? Вие сте специалист, това не ви ли разтревожи?

На върха на властта в Русия имаме една доста непрозрачна система. Никой не знае какво тъкмо мислят Путин и хората от неговото обграждане, както тъкмо си приказват те зад затворените порти. Затова хората и в Русия, и на Запад би трябвало да гадаят какво тъкмо се случва. Но вижте: няма нито един рационален мотив за започването на такава огромна военна интервенция. (…) Това е една специфичност на 21 век - промениха се понятията за военни средства. Кремъл и съветските спецслужби са в положение на война още от 2014 година, само че тази война не беше очевидна, а скрита.

Проваля ли се Русия в Украйна?

Абсолютно. Единственият все още открит въпрос е какво проваляне я чака. Ясно е, че Путин към момента се надява да издържи по-дълго от Украйна и Запада. Той алармира, че войната може да бъде дълга, че може да продължи да хвърля съветски мъже в този спор, колкото е належащо. На процедура той споделя на Запада: подготвени ли сте да наливате милиарди долари, евро и лири в Украйна, при изискване че можем да продължим цялото това нещо толкоз дълго, колкото си желаеме? Това е последната му вяра - да получи нещо, не победа, а нещо, което да показа като победа. Провали се завладяването на Киев, не съумяха да поемат цялостен надзор над Донецка и Луганска области, имат сухопътен кулоар към Крим, само че той е заплашен, трябваше да изоставен Херсон. Не наподобява шансът да е с руснаците. Точно противоположното.

В същото време виждаме една Украйна, чиято войска става все по-модерна - с помощта на помощта на Запада, и една все по-лоша съветска войска, напомняща ни за късната руска войска - с неприятно подготвени бойци и оръжия от 1970-те години. Потенциалът обаче не може да бъде недооценен. Русия е огромна страна с мощен военно-промишлен комплекс, тя може да продължи тази война. Но считам, че в обозримо бъдеще не е в положение да организира широкомащабни интервенции, които да отхвърлен украинците.

Преди 33 години в Румъния беше екзекутиран диктаторът Чаушеску. Той също беше считан за доста мощен водач, който разчиташе на служби, известни със своята свирепост. Но силите за сигурност се обърнаха против него. Възможно ли е нещо сходно в този момент в Русия? Може ли част от армията и спецслужбите да въстанат против Путин?

Мисля, че ще е мъчно, само че не е изключено. Все още не сме достигнали тази фаза. В Русия системата на властта е построена по този начин, че да не позволява такава опция. Има войска, Национална армия, ФСО, ФСБ - всички тези разнообразни структури се следят и балансират взаимно. От друга страна, и самият Путин би трябвало да е наясно, че един режим може да наподобява доста мощен и по-късно бързо да рухне. Пред очите му са се сривали два властнически режима - в Източна Германия, а по-късно и в Съветския съюз.

Не мисля, че тази война безусловно ще докара до рухването от власт на Путин. Но войната понижава количеството спомагателни запаси и понижава гъвкавостта на режима. Ако възникне рецесия, може би стопански митинги, може би отчасти проваляне на съветските сили на бойното поле, може би съществено заболяване на Путин, т.е. някаква рецесия, която ще бъде тестване за силата на режима, тогава можем да забележим доста бързи промени. Дали това ще стане по сюжета на Чаушеску или просто ще му кажат, че е време да си върви - много са сюжетите. И тогава в действителност всичко може да приключи пагубно за Путин.

Какво да чакаме от новата 2023 година, втората година от войната в Украйна? Може ли тази война да завърши следващата година? И в случай че е по този начин, по какъв начин?

Тази война може да свърши. Ще зависи от това дали украинците могат да реализират обилни триумфи на бойното поле. Смятам, че в момента няма действителни учредения за договаряния. Защото украинците усетиха, че шансът е на тяхна страна и биха желали да договарят от позицията на силата - в случай че въобще желаят да договарят. А Путин обезверено се надява да си възвърне самодейността: че напролет ще разполага с спомагателни 150 000 мобилизирани, които се образоват в Русия и Беларус, и че с тяхна помощ ще укрепи позициите си в Украйна.

Но това е война, която не върви съгласно предвижданията. Украинците, които към този момент съумяват освен да печелят, само че и да надхитрят руснаците, ще възнамеряват нови огромни офанзиви. Само в случай че покажат, че са способни да победят на бойното поле, Кремъл ще се почувства длъжен да договаря съществено.

Марк Галеоти е английски историк, почетен професор в Лондонски академични лицей, журналист и създател на книгата " Войните на Путин: от Чечения до Украйна ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР