Провал - това е обобщението в една дума на срещата

...
Провал - това е обобщението в една дума на срещата
Коментари Харесай

Китай и САЩ се сблъскаха челно в АПЕК

Провал - това е обобщението в една дума на срещата на върха на Азиатско-Тихоокеанското икономическо съдействие (АПЕК), което дава едно от най-популярните съветски издания в лицето на " Взгляд ". И като съществена причина за това се показва явният знак - срещата не приключи с обща декларация на участниците за пръв път от 1993 година насам.
Заключението е едно - " отварянето на Китай към света " и глобализацията в американски жанр се трансфораха в полесражение за Вашингтон и Пекин.
" Целият свят е угрижен! " - по този начин министър-председателят на Папуа-Нова Гвинея Питър О`Нийл разяснява срещата. Папуа-Нова Гвинея беше хазаин на събитието за първи път.
Повече от две дузини държавни и държавни ръководители ще се завърнат вкъщи разочаровани по виновност на две огромни сили - Съединените щати и Китай. Обаче, би било мъчно да се чака друго, тъй като форумът се трансформира в една от сферите на конфликтите в " комерсиалната война " сред Вашингтон и Пекин. По време на срещата на високо ниво представителите на Съединените щати и Китай се оплакаха един от различен за " нелоялна комерсиална политика " между тях, написа Агенция " Фокус ".
Представители от Пекин припомниха по какъв начин администрацията на Тръмп наложи спомагателни цени от 250 милиарда $ за китайски артикули. Американската делегация напомни китайския отговор. И както означават американски издания, ръководителите на двете делегации - китайският президент Си Дзинпин и американският вицепрезидент Майк Пенс - размениха офанзиви, доказвайки, че точно тяхната страна има максимален интерес в района, където е съсредоточена 60% от международната стопанска система. Пенс, въпреки и не толкоз, колкото Тръмп неотдавна, нападна геополитическите желания на Китай и засипа с рецензии китайския план " Един пояс, веднъж " (който, апропо, наскоро похвали Владимир Путин).
Словесният двубой сред Пенс и Си беше деликатно следен от високопоставени представители на двадесет и една страни: съветският министър председател Дмитрий Медведев, както и президентите и министър председателите на Виетнам, Южна Корея, Япония, Мексико, Чили, Филипините, делегати от Хонконг и Тайван, като по-продуктивни се оказаха срещите в коридорите.
Резултатът от китайско-американските разправии е противен, само че предсказуем. Първо, източници заявяваха, че на срещата на върха има компликации при договарянето и приемането на заключително взаимно изказване. По-късно стана ясно, че такова изобщо няма да има. Лидерите на Австралия и Канада се пробваха да " подсладят горчивата хапка ". " Направихме доста по-голям прогрес, в сравнение с чакахме, " увери публицистите австралийският министър-председател Скот Морисън. " Не мисля, че огромната изненада е, че имаме друга визия за обстановката ", добави канадският му сътрудник Джъстин Трюдо.
Но неангажираните наблюдаващи стигнаха до извода: Вашингтон и Пекин демонстрираха такава " друга визия ", че по-нататъшното битие на формата АПЕК (който се появи през 1989 година в края на Студената война и вследствие на китайската икономическа реформа) губи смисъла си. " Всичко се свежда до взаимна неотстъпчивост сред Съединените щати и Китай ", съобщи австралийският специалист Рори Меткалф в диалог с медиите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР