Проукраинска група е извършила атаката срещу газопровода Северен поток миналата

...
Проукраинска група е извършила атаката срещу газопровода Северен поток миналата
Коментари Харесай

Конспирации или истина: Драмата с взривовете по Северен поток се затяга

Проукраинска група е направила офанзивата против газопровода " Северен поток " предходната година, това демонстрират нови данни на „ Ню Йорк Таймс ”.

Дръзкото нахлуване против газопроводите, които свързват Русия със Западна Европа, подхрани публичните спекулации за това кой е отговорен - от Москва до Киев и от Лондон до Вашингтон, и остана една от най-съществените неразгадани загадки на продължаващата към този момент година война на Русия в Украйна.

Някои публични лица считат, че Украйна и нейните съдружници имат най-логичния евентуален претекст да нападат тръбопроводите. От години те се опълчват на плана, наричайки го опасност за националната сигурност, тъй като ще разреши на Русия да продава по-лесно газ в Европа. Представители на украинското държавно управление и военното разузнаване настояват, че не са взели участие в нападението и не знаят кой го е направил.

Представителите на Съединени американски щати обявиха пред NYT, че не разполагат с доказателства, че президентът на Украйна Володимир Зеленски или негови висши лейтенанти са взели участие в интервенцията или че причинителите са работили по напътствие на украински държавни чиновници. Също по този начин допълниха, че има доста неща, които не знаят за причинителите и тяхната принадлежност. Прегледът на новосъбраната разследваща информация допуска, че те са били съперници на съветския президент Владимир В. Путин, само че не прецизира членовете на групата, нито кой е управлявал или платил за интервенцията. Те отхвърлиха да разкрият естеството на разследващата информация, метода, по който е получена, или каквито и да било детайлности за силата на съдържащите се в нея доказателства.

Тръбопроводите бяха разрушени от дълбоководни гърмежи през септември, което американските чиновници тогава дефинираха като акт на бойкот.

Експлозивите най-вероятно са били заложени благодарение на опитни водолази, които не наподобява да са работили за военни или разследващи служби, обявиха американски чиновници, които са прегледали новите разследващи данни. Възможно е обаче причинителите да са получили профилирано държавно образование в предишното.

Полша и Украйна незабавно упрекнаха Русия, че е сложила експлозивите, само че не показаха никакви доказателства.

Русия на собствен ред упрекна Англия, че е направила интервенцията - също без доказателства. Русия и Англия отхвърлят да са забъркани във гърмежите.

Американските чиновници отхвърлиха в случая да са взели участие английски или американски жители.

Миналия месец проверяващият публицист Сиймор Хърш разгласява публикация в платформата за осведомителни бюлетини Substack, в която стига до заключението, че Съединените щати са направили интервенцията по напътствие на господин Байдън. В поддръжка на тезата си господин Хърш цитира опасността на президента отпреди нашествието да " постави край " на " Северен поток 2 ", както и сходни изказвания на други високопоставени американски чиновници.

Новите данни разкритикуваха изказванията на Хърш, че Съединени американски щати нямат присъединяване. Българският проверяващ публицист Христо Грозев от своя страна упрекна Хърш, че написа фантастика.

Новата разследваща информация към този момент не дава доказателства за съучастничество на украинското държавно управление в нападението против тръбопроводите, а американски чиновници настояват, че равнището на доверие на администрацията на Байдън в господин Зеленски и неговия върховен екип по национална сигурност непрестанно се покачва.

Дни след детонацията Дания, Швеция и Германия започнаха свои обособени следствия на интервенцията " Северен поток ".

Разузнавателните и правоприлагащите органи от двете страни на Атлантическия океан изпитват усложнения да получат съответни доказателства за това какво се е случило на морското дъно в часовете, дните и седмиците преди детонациите.

Германският вестник " Цайт " също заяви, че детонациите водят в посока на Украйна, директно след обявата на NYT.

Реакциите

Реакциите, след публикуваната информация от двете медии, не се забавиха. Говорителят на съветския президент Дмитрий Песков съобщи, че „ мирише ” на чудовищно закононарушение и акционерите в „ Северен поток ” би трябвало да упорстват за транспарантно следствие.

" Все още не сме позволени до следствието. Само преди няколко дни получихме бележки за това от датчани и шведи ", съобщи Песков, разяснявайки изявленията.

Руската федерация в това време запечата и спря от употреба газопроводите, като няма непосредствени проекти за поправката или повторното им стартиране.

Киев не е забъркан в зрелищния бойкот на газопроводите " Северен поток " в Балтийско море през септември предходната година, това съобщи украинският министър на защитата в отговор на вестниците.

" Това не беше наше дело ", съобщи Олексий Резников, в коридорите на европейска среща в Стокхолм.

Темата се разгорещи още повече, откакто немски прокурори оповестиха, че са претърсили транспортен съд, за който се допуска, че е превозвал експлозивите, употребявани при случая.

Претърсванията са се състояли от 18 до 20 януари поради " съмнения, че въпросният транспортен съд може да е бил употребен за превозване на взривните устройства, които се взривиха на 26 септември 2022 година в газопроводите " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 " в Балтийско море ", обявиха федералните прокурори.

Разследващите към момента се пробват да открият самоличността на причинителите и техния претекст.

Все още не могат да се създадат безапелационни изводи и по-специално дали случаят е бил поръчан от страна, споделиха те.

В момента следователите към момента правят оценка конфискуваните от кораба предмети.

Преводът е на БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР