Проучват подадени сигнали срещу бившия главен прокурор.След активирането на механизма

...
Проучват подадени сигнали срещу бившия главен прокурор.След активирането на механизма
Коментари Харесай

Антикорупционната комисия проверява Гешев

Проучват подадени сигнали против някогашния основен прокурор.

След активирането на механизма за разследване на основния прокурор и неговите заместници в Софийската градска прокуратура са постъпили два сигнала срещу Иван Гешев. По единия от тях е възложена проверка на Антикорупционната комисия, а по другия е предписан отвод от формиране на досъдебно произвеждане, споделиха от държавното обвиняване.

Те са от жители и са били измежду първите при старта на механизма за разследване на основния прокурор и неговите заместници, съобщи БНР. След отстраняването на Иван Гешев за уронване престижа на правосъдната власт, ръководителят на Наказателната гилдия на Върховния касационен съд Лада Паунова, която дава отговор за механизма, е препратила сигналите на способената Софийска градска прокуратурата. От там отхвърлиха елементи по наличието им, с изключение на, че по единия наблюдаващият прокурор не е открил данни за осъществено закононарушение, а развиването по другия ще зависи от проверката на Антикорупционната комисия.

В Софийската градска прокуратурата има и други инспекции, свързани с Иван Гешев и по тях той беше разпитван малко преди Висшия правосъден съвет да приключи предварително мандата му. Едната е по сигнал на краткотрайния началник на държавното обвиняване Борислав Сарафов за противозаконни записи, напън против някогашния наблюдаващ прокурор по делото " Барселонагейт “ и непозволено потребление на почивната станция на прокуратурата в Боровец. Дали тя ще докара до покачване на обвинявания ще стане ясно в първите месеци на идната година.

Другата проверка е за опит за принуда над самия Гешев да подаде оставка. По нея са разпитвани членовете на Прокурорската гилдия, които през май внесоха искане за отстраняването му от поста и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. Назначена е експертиза по отношение на изказванията на Гешев, че е бил притискан да напусне поста посредством закани към него и фамилията си. Това станало посредством телефонни позвънявания и писмо, за наличието, на които описа самият той, написа dunavmost.com.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР