Проучването разкрива един съвсем нов поглед върху еволюцията на бозайниците. В

...
Проучването разкрива един съвсем нов поглед върху еволюцията на бозайниците.
В
Коментари Харесай

Дори Франкенщайн би се учудил: учени създадоха мишка с крака вместо с гениталии

Проучването разкрива един напълно нов взор върху еволюцията на бозайниците.

В рамките на опит екип от учени от Научния институт „ Гулбенкян “ в Португалия сътвори ембрион на мишка с шест крайника. Това стана посредством подмяна на външните полови органи с спомагателен чифт задни крайници. Изследването, оповестено в списание Nature Communications, открива нови хоризонти в разбирането на ранните стадии от развиването на животните. Както и в изследването на тайните на личната ни еволюция.

От най-ранните дни на живота, когато сме микроскопична топка от кафези, стартира комплициран развой на развиване, при който под въздействието на химическите сигнали се образуват крайниците. Една основна група от тези химически сигнали е фамилията на растежните фактори TGF-β. В отговор на тези фактори клетките създават съответните рецептори, измежду които значима роля играе рецепторът Tgfβ 1 (Tgfbr1). Той управлява образуването на задните крака и външните полови органи.

Изследователите, ръководени от Мозес Мало, са деактивирали гена, кодиращ рецептора Tgfbr1, по средата на развиването на миши ембриони. Вместо упования резултат върху развиването на гръбначния мозък, учените откриват нещо изцяло ненадейно. Развитието на спомагателен чифт задни крайници вместо външни гениталии.

Чрез по-нататъшни проучвания екипът открива, че Tgfbr1 дефинира дали зачатъците на крайниците да се трансфорат в задни крайници или в полови органи. Това се реализира посредством смяна на метода на нареждане на ДНК в клетките на тези структури. Деактивирането на Tgfbr1 води до промени в експресията и на други гени в клетките на мишия ембрион, вследствие на което се появява спомагателен чифт крайници.

„ Нашата работа разкрива забележителна тъканна гъвкавост. Тя може да има значение за разбирането на еволюцията на зоната на задните крайници/половите органи при четириногите “,

пишат създателите на проучването.

Тези открития биха могли доста да подобрят разбирането ни за ранното развиване. Както и за механизмите, лежащи в основата на другите еволюиращи болести. Въпреки че опитите са извършени с мишки, доста от процесите на ранното развиване са сходни при другите бозайници, което разрешава резултатите да бъдат екстраполирани върху хората.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР