Проучване на Университета в Куинсленд е открило как един от

...
Проучване на Университета в Куинсленд е открило как един от
Коментари Харесай

Как кобрите са придобили отровата си, способна да разяжда плът

Проучване на Университета в Куинсленд е разкрило по какъв начин един от най-страховитите типове змии на планетата – кобрите, са придобили мощната си отрова.

Професор Брайън Фрай от UQ’s School of Biological Sciences споделя, че кобрите са същински убийци в Африка и Азия и са предизвикали тежки обществени и стопански вреди чрез множеството оживели след тяхно захапване, които са се нуждаели от ампутация, в резултат на корозивната плътта отрова на змиите.

„ Докато бяхме наясно с резултатите от ухапването им, не знаехме по какъв начин е зародила тази неповторима защитна отрова “, споделя той.

„ Нашето изследване откри еволюционните фактори, които са оформили освен отровата на кобрите, само че и орнаментите на качулките им, както и извънредно ярките цветове, които имат някои от типове. “

Екипът от учени изследвал 29 типа кобри и сходни на тях змии и разкрил, че корозивната плътта отрова първо се е появила дружно с необятните качулки на змиите, които вършат кобрите толкоз различими от останалите типове змии.

Доктор Фрай споделя, че по-нататъшният капацитет на токсините се е появил дружно с предупредителните им тактики – като да вземем за пример орнаментите на качулката, обкантването на телата им, алените окраски и това, че могат да плюят.

„ Техните невероятни качулки и запаметяващи се шарки са еволюирали, с цел да предизвестяват евентуалните хищници и врагове, тъй като за разлика от другите змии, които употребяват отровата си, с цел да сковават жертвите си, кобрите употребяват отровата си и за своя отбрана “, споделя той.

„ Дълго време се е смятало, че единствено плюещите кобри имат огромни количества от тези защитни отрови в отровата си, в този момент обаче излиза наяве, че те са необятно публикувани измежду всички типове кобри. Тези резултати демонстрират фундаменталната значимост на проучването на базовите еволюционни процеси и по какъв метод са свързани те с хората. “

Доктор Фрай споделя, че идната стъпка в изследването на екипа му е да проведат необятно тестване на противоотрова.

„ В световен мащаб, ухапването от змия е най-пренебрегваното измежду всички тропически заболявания и производителите на противоотрова работят в интерес на надалеч по-евтини артикули, които се продават по-лесно и по-добре “, споделя той.

„ Противоотровата е доста скъпа за производство, има къс живот и не е издирван артикул в разрастващите се страни. Следователно, би трябвало да проверим по какъв начин тези антидоти освен могат да обезвреждат токсините и да спасят човешки живот, само че и по какъв начин могат да предотвратят съществени пострадвания “.

Той споделя също, че тези изследвания могат да бъдат потребни и за лекуването на ракови болести.

„ Всеки тип съединяване, което селективно убива клетките, може да се окаже нещо положително “, споделя Фрайд.

„ Тези химически съединения могат да доведат до нов тип лекуване на рака, в случай че успеем да открием такива, които да реагират на раковите кафези, а не на естествените, здрави кафези. Кобрите са богат източник на нови съединения и биха могли да се окажат евентуално решение в битката с рака. “

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР