Проучване на украинското обществено мнение, проведено между 29 ноември и

...
Проучване на украинското обществено мнение, проведено между 29 ноември и
Коментари Харесай

ISW: Украинците все още вярват на властите, но са уморени от войната

Проучване на украинското публично мнение, извършено сред 29 ноември и 9 декември 2023 година, демонстрира, че държавното управление и армията в огромна степен са подкрепяни, до момента в който в това време проличава и напрежението, типично за общество, което води екзистенциална отбранителна война.

Киевският интернационален институт по социология разгласява изследването си на 18 декември 2023 година

То демонстрира, че 96 % от респондентите поддържат украинските въоръжени сили, 88 % се доверяват на украинското командване, а 66 % се доверяват на украинския президент Володимир Зеленски.

84 % от запитаните в предходно сходно изследване, само че извършено през декември 2022 година, показаха доверие в Зеленски. Доверието в доста украински институции претърпя сходен спад сред декември 2022 година и 2023 година Това е неизненадващо развиване, като се има поради продължителната война. Украинските въоръжени сили, работа за сигурност, национална полиция и доброволците не регистрират сходно понижение на рейтинга през това време.

Украинските настроения през декември 2022 година евентуално бяха по-оптимистични, в сравнение с през ноември и декември 2023 година, защото неотдавна бяха освободени огромни елементи от окупираната територия в Харковска и Херсонска области по време на сполучливи контранастъпателни интервенции през есента на 2022 година

Успешните интервенции освободиха стратегическия районната столица град Херсон, изтласкаха фронтовата линия надалеч от няколко огромни украински обитаеми центъра и трансфораха тези градове в съвсем тилови зони. Това може да е предиздвикало повече украинци към този момент да се съсредоточат върху вътрешните въпроси на локалното ръководство през 2023 година

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW).

Проучването също по този начин демонстрира, че болшинството от респондентите поддържат и Зеленски, и Залужни. 15 % поддържат единствено единия, а не другия.

Руски източници спекулираха, че има сериозен раздор сред украинското военно и цивилно управление и рутинно се опитваха да показват вътрешните проблеми в Украйна като доста подкопаващи украинската воля за битка.

Те имат за цел да нарушат доверието на украинците в тяхното управление и да отслабят морала, като в същото време понижават поддръжката на Запада за Украйна посредством лъжливо показване на украинското общество.

Проучването допуска, че тези интервенции са надалеч от действителността и че остава доста малко евентуално да се наруши поддръжката на Украйна за военното и цивилното управление на Украйна и украинската воля за борба.

Ново без значение изследване на Националния център за проучване на публичното мнение на Чикагския университет откри, че съветският президент Владимир Путин поддържа мощна вътрешна поддръжка за своя режим и войната му в Украйна, макар релативно неприятните стопански условия и стандарт на живот в Русия. В него са взели участие 1046 пълнолетни руснаци, живеещи в Руската федерация и окупирания от Русия Крим, като са употребявани данни от съветски снабдители на мобилни услуги.

67 % от участниците утвърждават метода, по който Путин води външната политика, а 58 % утвърждават вътрешната му политика. 66 % възнамеряват да гласоподават за Путин на идните президентски избори през март 2024 година Относително високите рейтинги на Путин наподобява се резервират, макар че изследването откри, че руснаците не са удовлетворени от възходящите цени, причиняващи общо утежняване на изискванията на живот.

63 % от участниците поддържат войната в Украйна и че 64 % от интервюираните виждат войната като цивилизационна битка сред Русия и Запада.

Този резултат контрастира с други скорошни самостоятелни съветски изследвания, които демонстрират понижена поддръжка за войната.

Руските ултранационалистични гневни отговори на интеграцията на половете в украинската войска акцентират културно-идеологически мироглед, който се стреми да възвърне твърдите и обичайни функции и разкрива разликите в качествата на Русия и Украйна да активизират своите общества.

Украинският министър на защитата Рустем Умеров съобщи на 8 януари, че украинското министерство на защитата (МО) за първи път е закупило 50 000 комплекта униформи особено за дами военнослужещи. Няколко ултранационалистически съветски блогъри погрешно схванаха изказването на Умеров, че Украйна ще набира дами. Друг блогър твърди, че Украйна в този момент се готви напряко да прати н фронта 50 000 украински дами.

Украйна не е набирала дами и нито настоящият закон, нито препоръчаните законопроекти плануват набиране на украински дами. Жените непринудено служат в украинската войска и вместо това изказването на Умеров отразява неотдавнашните украински старания за по-нататъшно увеличение на интеграцията на половете в украинските въоръжени сили посредством създаване на униформи и бронежилетки, подобаващи за неповторимите потребности на дамите военнослужещи.

Негативните съветски отговори осветляват и архаичните и женомразки възгледи, оформящи светогледа на съветското управление и ултранационалистическата общественост. Те също по този начин отразяват продължаващия крах на руснаците да схванат тъкмо какъв брой необятно и надълбоко украинското общество се е мобилизирало, с цел да се отбрани против съветската инвазия. Украинското министерство на защитата заяви през октомври 2023 година, че близо 43 000 дами служат в редиците на украинските въоръжени сили, което е 21 % нарастване на дамите военнослужещи от 2021 година

Украинският боен медиен център и украинският заместник-министър на защитата Наталия Калмикова обявиха, че към ноември 2023 година над 5000 дами военнослужещи са служили интензивно във фронтовите бойни зони.

За разлика от това, съветският министър на защитата Сергей Шойгу разгласи през март 2023 година, че 1100 съветски дами служат на фронтови бойни позиции от 39 000 съветски дами, служещи в съветските въоръжени сили, най-вече на небойни позиции като санитари и готвачки.

Руските опозиционни медии съобщаваха през 2023 година, че управляващите от ден на ден наложително набират дами от наказателни колонии. Което допуска, че това се прави на доста по-принудителна основа от доброволчеството на дамите военнослужещи в Украйна.

Официални представители на Кремъл и рупори на Кремъл неотдавна подчертаха значимостта на насаждането и конкретизирането на обичайните функции на половете и фамилните полезности като съществена част от съветската вътрешна политика, като съветските публични лица приканват за институцията на огромни фамилии с работещ татко и оставаща вкъщи майка.

Руският президент Владимир Путин дефинира 2024 година като " година на фамилията " по време на новогодишното си послание и неотдавна придаде огромно значение на ролята на съветските дами като изпълняващи предстоящата от тях роля на " майчинство ".

Нарастващото съветско обществено разчитане на обичайните функции на половете, както са дефинирани и насърчавани от страната, евентуално оказва мощно въздействие върху съветските обществени упования дамите да се бият в армията, като по този метод оказва въздействие върху способността на Русия да активизира забележителна част от обществото, до момента в който украинското общество продължава да да бъдат подтикнати от националното предпочитание да защитят Украйна задоволително мощно, с цел да доведат толкоз доста украински дами покрай и на бойното поле по лично предпочитание.

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат заяви, че Украйна има дефицит на зенитни управляеми ракети след няколко неотдавнашни огромни съветски удара с ракети и безпилотни самолети против Украйна.

Игнат съобщи, че Украйна е лимитирала оборудването и боеприпасите за противовъздушна защита и е употребила доста количество от съществуващите украински ракетни ресурси за противовъздушна защита за отбрана против последните три огромни серии от съветски удари.

Представители на администрацията на Съединени американски щати оповестиха на 8 януари, че са се срещнали с водачи от компании за рисков капитал и софтуерни и отбранителни промишлености, с цел да обсъдят даването на Украйна на американски системи и съоръжение. Съобщава се, че срещите са били фокусирани върху даването на Украйна на дронове, съоръжение за разминиране и средства за противопоставяне на съветските дронове.Руски източници възобновяват отдавнашните апели за огромна съветска настъпателна интервенция в Харковска област за основаване на буферна зона с Белгородска област макар евентуалната некадърност на съветската войска да организира интервенция за завладяване на забележителна територия в Харковска област в близко бъдеще. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи на 9 януари, че съветските сили ще създадат всичко, с цел да предотвратят украински заобиколен огън в Белгородска област.

Руски източници се възползваха от мненията на Песков, с цел да призове съветските сили да основат буферна зона с дълбочина до 15 километра в Харковска област, с цел да изтласкат украинските РСЗО и артилерия от интернационалната граница с Белгородска област.

Руските ултранационалисти рутинно призоваваха за сходна интервенция през лятото на 2023 година на фона на огромно неодобрение по отношение на лимитираните трансгранични набези на проукраинските сили в Белгородска област.

Руско навлизане би изисквало формация от сили, доста по-големи и доста по-добре обезпечени от тези, които сега са концентрирали по цялата интернационална граница с Украйна, най-малкото в Белгородска област.

Bloomberg заяви, че публични лица от Украйна, страните от Г-7, Индия, Турция, Саудитска Арабия и други страни са провели среща в Рияд, Саудитска Арабия на 16 декември, с цел да обсъдят украинските условия за договаряния с Русия.

Bloomberg в публикация, оповестена на 9 януари, цитира свои източници, че чиновници от Китай, Бразилия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) не са участвали на срещата, макар че Бразилия е показала документално изказване.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР