Проучване на Тръст за социална алтернатива показва, че около 43%

...
Проучване на Тръст за социална алтернатива показва, че около 43%
Коментари Харесай

43% от ромите у нас работят

Проучване на " Тръст за обществена опция ” демонстрира, че към 43% от ромите в България работят. Делът на заетите със приблизително обучение се е удвоил.
Прочетете още
„ Първото ни огромно изследване беше отдадено на просветителните достижения на ромите. Там стана ясно, че процентът безработица в ромска общественост, е намалял на половина. А заетостта се е качила с над 40%. Това е 2019 година ”, разяснява Петя Гуламали, шеф стратегия „ Заетост и предприемачество ”, " Тръст за обществена опция ".

През 2022 година е направено изследване на финансовите потребности в уязвими групи. „ Процентът претовареност беше доказан. Като тук поставям хората заети на цялостен работен ден, повърхностен работен ден, сезонни служащи, плюс бизнесмени и аграрни производители ", добави Гуламали.  

75% от интервюираните роми споделят, че работят на контракт. Другите са в " сивия " бранш. „ Трудно е да се дефинира какъв е процентът на " сивата " стопанска система, защото някои се разпознават като българи, други като турци ”, добави тя.

Ромите са се устремили към по-добро обучение и по-добра претовареност. „ Ако преди години болшинството от хората са считали за скъпо главното обучение, в този момент извънредно огромен брой считат за належащо и наложително междинното обучение ”, разяснява още Петя Гуламали, написа Нова. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР