Проучване на преподаватели от Училището по дентална медицина на университета

...
Проучване на преподаватели от Училището по дентална медицина на университета
Коментари Харесай

Вейпингът е свързан с повишен риск от кариес

Проучване на преподаватели от Училището по дентална медицина на университета „ Туфтс ” открило, че пациентите, които употребяват устройства за вейпинг, имат по-висок риск от развиване на кариес. 

Степента на резултатите на вейпинга върху здравето на зъбите към момента е релативно незнайна.

Досега знаехме, че пушенето на цигари и други тютюневи произведения е измежду водещите аргументи за тежко заболяване на венците и на зъбите. От друга страна, през последните години стана ясно, че потреблението на устройства за вейпинг е обвързвано с белодробни болести.

„ Някои дентални проучвания демонстрират връзки сред използването на електронни цигари и нарасналите маркери за заболяване на венците, както и увреждането на емайла на зъбите ”, споделя Карина Ируса, помощник по цялостни грижи и водещ създател на изследването. 

Тя и нейните сътрудници анализирали данни от повече от 13 хиляди пациенти над 16 година, които са били лекувани в дентални клиники „ Туфтс ” от 2019 до 2022 година Установено е, че към 79% от пациентите, употребяващи цигари, са категоризирани като имащи висок риск от кариес, спрямо едвам към 60% от контролната група. 

„ Нашето изследване е първото известно, което особено изследва връзката сред вейпинга и електронните цигари с покачвания риск от приемане на кариес ”, споделя Ируса. 

Учените възнамеряват провеждането на по-задълбочени изследвания по какъв начин вейпингът въздейства върху микробиологията на слюнката.

Проучванията на Американските центрове за предварителна защита и надзор на заболяванията (CDC), сочат, че 9,1 млн. възрастни американци и 2 млн. младежи употребяват артикули за вейпинг въз основата на тютюн. Освен това съгласно CDC 7,6% от учениците в междинни и гимназиални учебни заведения в Съединени американски щати са споделили, че са употребявали електронни цигари през 2021 година

Ируса разяснява, че „ това са предварителни данни и резултатите от изследването не са 100% безапелационни, само че хората би трябвало да са наясно с това, което виждаме ”.

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР