Процесът за удоствоверяване на машините за гласуване е в ход,

...
Процесът за удоствоверяване на машините за гласуване е в ход,
Коментари Харесай

Зам.-министърът на електронното управление: Гарантираме сигурността на машините за гласуване

Процесът за удоствоверяване на машините за гласоподаване е в ход, това, което Министерството на електронното ръководство подсигурява, е сигурността на машините за гласоподаване. Това сподели служебният заместник-министър на електронното ръководство Благовест Кирилов в предаването " Още от деня ".

" Очакваме от ЦИК да се направи така наречен удостоверено създаване на изходния код, който да бъде зареден в машините. Ние би трябвало да удостоверим, че целият комплект машина и програмен продукт дават отговор на техническите условия. Ако ЦИК реши може да даде достъп до изходния код на политически партии, на неправителствени организаци и други ", съобщи Кирилов.

Той изясни, че контролът до достъпа до кода е ясно регламентиран и се случва в предпазена среда.

" Това което ние удостоверяваме най-после е, че този код, който имаме, е същият за всички машини и няма по какъв начин да бъде променен, тъй че да подмени вота. Достъпът до кода не значи, че можем да го променим и че можем да го заредим в машината, тъй че това са обособени дейности ", изясни Кирилов.

Той разгласи, че министерството е систематизирало резултатите от публичното разискване на методиката за инспекцията на машините за гласоподаване, като са признати всички оферти свързани с методиката, дадени в границите на разискването. Зам.-министър Кирилов обясни, че това което следва, е ЦИК да построи финалната версия на софтуера и по-късно да се затвори машината с готовия програмен продукт, който да се конфигурира на всички останали машини.

Кирилов съобщи, че защитата на склада с машините се извърша от жандармерията и увери, че контролът е налице.
Относно сигурността на вота, Кирилов разясни:

" Всяка машина не е единствено с една флашка, в действителност с две, като едната отива в осведомително обслужване, а другата в ЦИК, шансът да се изгубят и двете е доста по-нисък. Самият избирателен развой подсигурява превозването както на резултатите и протоколите, по този начин и на самите машини, тъй че и от тази позиция е обезпечена целостта на флашките. "

Зам.-министърът разгласи, че сега сме на последна фаза оторизация на план за отдалечено електронно гласоподаване - пилотен план по европейска стратегия.

" Предстои да се разпореди социална поръчка и в границите на осем месеца да се построи функционалността, след което по решение на ЦИК да се употребява пилотно в последващи избори ", изясни Кирилов.

Благовест Кирилов се надява час по-скоро да се пристъпи към социална поръчка, тъй като съгласно него това е значим план, който би трябвало да се осъществя. За електронното отдалечено гласоподаване е нужна единствено идентификация, разяснява още той.

Вижте целия диалог във видеото.

Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР