Процесът срещу журналисти и други хора, работещи в турския опозиционен

...
Процесът срещу журналисти и други хора, работещи в турския опозиционен
Коментари Харесай

Делото срещу журналисти от „Джумхуриет“ в Истанбул ще продължи през март

Процесът против публицисти и други хора, работещи в турския опозиционен вестник " Джумхуриет ", ще продължи на 9 март, съобщи Франс прес.

Агенцията отбелязва, че делото провокира все по-голяма угриженост за свободата на медиите в Турция, съобщи Българска телеграфна агенция.

Общо 17 сътрудници на " Джумхуриет " са съдени за " терористични действия ". Турският всекидневник отхвърля тези обвинявания като неуместни и твърди, че задачата на процеса е " затваряне на устата " на един от последните самостоятелни вестници в страната.

Съдът в Истанбул постанови четирима от обвинените да останат в ареста до идващото съвещание от процеса. Това са изпълнителният шеф на " Джумхуриет " Акън Аталай, основният редактор Мурат Сабунджу, проверяващият публицист Ахмет Шък и счетоводителят Емре Ипер.

Следващото съвещание ще се организира в пандиза в Силиври, в покрайнините на Истанбул.

Процесът провокира угриженост у западните сътрудници на Турция, където след опита за прелом предходната година бяха задържани доста публицисти. По данни на уеб страницата Р24, профилиран за свободата на медиите, 170 публицисти са в затвори в страната.

Турция е на 155-о място по независимост на медиите от общо 180 страни в показателя на отрасловата неправителствена организация " Репортери без граници ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР