Процесът срещу бившия прокурор на Балтимор се премества извън града поради потенциални пристрастия на съдебните заседатели, казва съдия

...
БАЛТИМОР (AP) — Бившият главен прокурор на Балтимор, който беше
Коментари Харесай

БАЛТИМОР (AP) — Бившият главен прокурор на Балтимор, който беше обвинен миналата година в лъжесвидетелстване и ипотечна измама, ще бъде съден извън града града, тъй като потенциалните съдебни заседатели може да са били предубедени от широкото медийно отразяване на случая, постанови федерален съдия в петък.

В продължение на два мандата като прокурор на щата Балтимор Мерилин Мосби спечели национално признание за прогресивната си политика и няколко високи -профилни решения, като например повдигане на обвинения срещу полицаите, замесени в смъртта на Фреди Грей през 2015 г.

Но тя беше победена на първичните избори на Демократическата партия миналата година, след като федералните прокурори я обвиниха в лъжа, че е преживяла пандемия, свързана финансови затруднения, за да направи ранни тегления от пенсионната си сметка. Тя използва парите, за да купи два ваканционни имота във Флорида.

С наближаващата дата на процеса в началото на ноември, съдията от окръжния съд на САЩ Лидия Кей Григсби уважи искане от защитния екип на Мосби да премести делото от Балтимор - необичайно явление, тъй като защитниците в дори по-широко разгласени случаи не са успели да осигурят такова настаняване. Прокурорите казаха, че не са запознати с друго федерално дело в Мериленд, което да бъде преместено в друга съдилища.

Григсби каза, че законът поставя сравнително ниска летва за подобни решения. Тя също така призна колко много внимание случаят вече е получил на местно ниво.

„Част от тази публичност преди процеса със сигурност е хвърлила подсъдимия в негативна светлина“, каза тя по време на изслушване във федералния съд в Балтимор в петък.

Процесът срещу Мосби сега ще се проведе в Грийнбелт, предградие на Вашингтон, окръг Колумбия, и съдебните заседатели ще бъдат изтеглени от тази част на Мериленд.

Съдията също се съгласи да раздели делото на два процеса , един за лъжесвидетелстване и един за измама. Адвокатите на Мосби поискаха отделни съдебни процеси, тъй като тя може да избере да свидетелства в едното, но не и в другото.

Според обвинителен акт, повдигнат през януари 2022 г., Мосби е подал искания за еднократни тегления съответно на $40 000 и $50 000 от Отложените планове за обезщетение на Балтимор през 2020 г., твърдейки, че е изпитала финансови затруднения поради коронавируса. Но тя всъщност е получила заплатата си от близо 250 000 долара през тази година.

В обвинителния акт се казва също, че Мосби е направил неверни изявления в молби за ипотека на стойност 490 500 долара за закупуване на дом близо до Disney World в Кисими, Флорида, и ипотека на стойност 428 400 долара за покупка кондоминиум в Лонг Боут Кий, Флорида. Тя не успя да разкрие федералния данъчен дълг и заблуди заемодателите относно намеренията си за имота близо до Disney World, като каза, че той ще служи като втори дом, когато всъщност се уреждаше да го отдава под наем, според обвинителния акт.

Адвокатите на Мосби твърдят, че COVID-19 е оказал влияние както върху финансовите пазари, така и върху нейните лични пътувания и консултантски бизнес.

Затънал в забавяния и драма, делото се проточи повече от година, след като Мосби я загуби предложение за преизбиране.

Предишният й защитник, който неуспешно се опита да премести процеса в Грийнбелт, се оттегли от делото, след като Григсби ги обвини в нарушаване на съдебните правила. Службата на федералния обществен защитник на Мериленд, която сега представлява Мосби, подаде ново искане за преместване на процеса.

Съдията отбеляза в петък, че тя вече е демонстрирала своя ангажимент за борба с потенциала за пристрастия в състава на съдебните заседатели и засилване на положителното възприемане на съдебната система в този случай.

Мосби, който не се яви в съда в петък поради личен проблем, до голяма степен запази нисък профил, откакто напусна поста в януари.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР