Процесът, при който членовете на семейството предават черти от едно

...
Процесът, при който членовете на семейството предават черти от едно
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за наследствеността при кръвното налягане?

Процесът, при който членовете на фамилията предават черти от едно потомство на друго (чрез гени), се назовава приемственост. Въпреки че за наследствеността при високото кръвно налягане се загатва прекомерно рядко, фамилната анамнеза за артериална хипертония е считана за значим рисков фактор от години.

Проучване провеждано в продължение на 54 години, потвърждава, че гените имат значение и е доста евентуално децата и внуците на хора страдащи от хипертония, също да страдат от високо кръвно налягане, в даден стадий от живота си. Установено е, че децата на родители хипертоници боледуват от болестта три пъти по-често, спрямо тези, които нямат генетична предразположеност.

Как да разберете имате ли фамилна обремененост и риск за развиване на?

Най-лесният метод да ревизирате дали гените ви носят риск от развиване на хипертония е да се поинтересувате от фамилната си анамнеза. Характерно е, че колкото по-рано се прояви хипертонията при родителя, толкоз по-рано се демонстрира болестта и при наследниците му. Обърнете внимание дали в фамилията ви има артериална хипертония и по кое време се е развила тя. Така ще знаете има ли причина да се притеснявате и на каква възраст би трябвало да започнете да се грижите за себе си с нараснало внимание.
Но не е ли по елементарно да си извършите генетичен тест? За страдание – не. Няма един единствен ген, който да е виновен за артериалната хипертония. Тя зависи от разнообразни генетични фактори, които обуславят нарушаванията в обмяната на веществата и проблеми в електролитния продан.



Какво да създадем в случай че имаме наследствена предразположеност към?

Хипертонията се счита за хронично заболяване, което няма лекуване. Трябва да проверявате постоянно индикаторите си и в случай че в даден стадий от живота си развиете високо кръвно налягане, евентуално ще имате потребност от медикаменти, които да го поддържат в безвреден диапазон.

Важно е да споменем, че гените са значими, само че не са всичко. Рискът от високо кръвно налягане може да се усили още повече, когато наследствеността се комбинира с вреден метод на живот. Част че хората с фамилна анамнеза за високо кръвно налягане, споделят освен общи гени, само че и обща среда, както и други евентуално рискови фактори – държание, здравна и хранителна просвета, метод на живот.

Какво държание усилва риска от високо кръвно налягане?

Нездравословна диета

Диета с прекомерно високо наличие на натрий ви излага на риск от високо кръвно налягане. По-голямата част от натрия, който одобряваме, идва от модифицирани храни, като снаксове, салами и други модифицирани меса, по тази причина е добре да ги избягвате. Приемът на незадоволителни количества калий също може да увеличи кръвното ви налягане. Можете да си набавите калий посредством храната - бананите, картофите, бобът и киселото мляко имат високи равнища на калий.

Старайте се диетата ви да включва главно пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, риба, птичи меса и нискомаслени млечни артикули.

Липса на физическа интензивност

Редовната физическа интензивност оказва помощ на сърцето и кръвоносните съдове да останат здрави и спомага понижаването на кръвното налягане. Умереният спорт способства за поддържане на здравословно тегло и може да ви помогне да държите хипертонията под надзор.

Умерената физическа интензивност от най-малко 150 минути седмично, е част от немедикаментозните ограничения за съкращаване на високото кръвно налягане.

Наднормено тегло

Наднорменото тегло допуска, че сърцето ви би трябвало да работи по-усилено, с цел да изпомпва задоволително кръв и О2 в тялото ви. С течение на времето, това може да добави стрес към сърцето и кръвоносните съдове. Затлъстяването е обвързвано и с по-високи равнища на "лошия " холестерол и триглицериди, както и с по-ниски равнища на "добрия " холестерол.

В допълнение към високото кръвно налягане, затлъстяването може да докара и до сърдечни болести и диабет. Комбинацията сред здравословна диета и спорт, ще ви помогне да намалите телесното си тегло.

Твърде доста алкохол



Всъщност алкохолът има свойството да уголемява кръвоносните съдове и надлежно, би трябвало да смъква кръвното налягане. Прекомерният банкет на алкохол обаче, има свойството да покачва кръвното и е главен рисков фактор за пораждане на хипертония.
Според Световната здравна организация мъжете, не би трябвало да одобряват повече от 3 чаши алкохол на ден, или повече от 21 чаши на седмица. За дамите тези стойности са – 2 чаши на ден, или 14 чаши седмично. С напредването на възрастта, тези количества би трябвало да се лимитират в допълнение.

Употреба на тютюн

Употребата на тютюн усилва риска от високо кръвно налягане. Пушенето може да повреди сърцето и кръвоносните съдове. Никотинът покачва кръвното налягане, а вдишването на въглеродния оксид, който се създава при пушене, понижава количеството О2, което кръвта придвижва.

В умозаключение ще кажем, че артериалната хипертония си остава причина номер едно за нараснала заболеваемост и смъртност от сърдечносъдови болести.

Затова в този момент ще обърнем внимание на най-важната рекомендация! Тъй като високото кръвно налягане нормално не провокира признаци, доста хора не схващат, че страдат от хипертония, до момента в който не получат животозастрашаващи затруднения. Най-сигурният метод да разберете дали не сте цел на така наречен „ спокоен палач “ (хипертонията) е да следите постоянно кръвното си налягане - както при лекаря, по този начин и в домашни условия. Това е извънредно значимо, изключително в случай че сте от хората, имащи наследствена предразположеност към високо кръвно налягане.

(в материала има продуктово позициониране)
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР