Процесът по лицензиране и сключване на договор за доставки на

...
Процесът по лицензиране и сключване на договор за доставки на
Коментари Харесай

Депутатите решиха: МС ще трябва да търси алтернатива на руското ядрено гориво

Процесът по лицензиране и подписване на контракт за доставки на неруско нуклеарно гориво ще бъде интензивен. Това взеха решение депутатите, като в поддръжка на предлагането гласоподаваха 156 народни представители.

С признатото решение Народното събрание разпорежда на Министерски съвет да инициитра търсенето на опция на съветското нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй " със период за първа доставка до април 2024 година Законопроектът беше признат с гласовете на ГЕРБ, " Продължаваме промяната ", Движение за права и свободи, " Демократична България " и " Български напредък ". Срещу него гласоподаваха само представители на Българска социалистическа партия и " Възраждане ".

Така държавното управление ще би трябвало да предприеме ограничения за застраховане активността на Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) по отношение на документите за лицензиране на различен вид нуклеарно гориво.

България, дружно с други европейски страни като Унгария, Словакия и Чехия, са подвластни от съветския уран и техните атомни електроцентрали разчитат на " Росатом " за доставката на нуклеарно гориво и други услуги. На фона на войната в Украйна някои държави-членки на Европейски Съюз подчертаха огромното въздействие на Москва в бранша и приканиха за диверсификация на източниците.

Точно това ще се опита да направи и България. Законопроектът беше разискван и признат по-рано в границите на комисията по енергетика в Народното събрание.

От парламентарната естрада депутатът от Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов изрази опасения, че страната може да се окаже в обстановка, в която " да няма откого да вземе нуклеарно гориво ", както било станало с газовите доставки.

" Не смятам, че българският парламент би трябвало да се асоциира, с която и да е компания - дали съветска или американска. Трябва да гледаме националния интерес на страната ни ", сподели той.

Гуцанов уточни още, че въпросът въобще не би трябвало да бъде решаван в Народното събрание, защото това не е политическо решение. Според него думата за развиването на нуклеарната сила у нас би трябвало да е на самостоятелната Агенция за нуклеарна регулация, която да вземе сходно решение.

Делян Добре от ГЕРБ-СДС, който е и вносител на законопроекта, съобщи, че въпросът би трябвало да бъде решен, защото поради актуалната геополитическа обстановка може да се окаже, че България скоро няма да може да купува съветско нуклеарно гориво.

" Целта на това решение е да подсигурява, че ще имаме работеща АЕЦ ", означи той.

Подобна теза изрази и различен народен представител от ГЕРБ - някогашният енергиен министър Теменужка Петкова, която счита, че за развиването на българската енергетика е нужна диверсификация на доставките, която ще притегли конкурентни цени.

Народният представител от Движение за права и свободи Рамадан Аталай също повтори думите ѝ и посочи, че единствената цел на това решение е да се направи по този начин, че " потреблението на нуклеарно гориво да е най-безопасно ".

.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР