Процесът на възстановяване на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД)

...
Процесът на възстановяване на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД)
Коментари Харесай

Процесът по ядрената сделка с Иран е спрян

Процесът на възобновяване на Съвместния изчерпателен проект за деяние (СВПД) по отношение на нуклеарната стратегия на Иран е спрян и надали ще бъде обновен скоро. Това съобщи израелският министър на защитата Бени Ганц, представен от Ройтерс.

По време на конференция по въпросите на сигурността в университета " Райхман " в Херцлия Ганц съобщи, че " нуклеарното съглашение с Иран е в интензивно поделение ". Той съобщи, че договарянията за възобновяване на СВПД във Виена са били прекъснати най-малко до междинните избори за Конгрес в Съединени американски щати на 8 ноември.

Израел не е страна по договарянията във Виена и не може публично да въздейства върху процеса на рестартиране на договорката. Въпреки това израелски публични лица неведнъж приканиха администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън да не възвръща нуклеарното съглашение с Иран. Освен това трима високопоставени израелски чиновници - министърът на защитата Бени Ганц, шефът на разузнаването на Мосад Давид Барнеа и ръководителят на Съвета за национална сигурност Еял Хулата - посетиха наскоро Съединени американски щати, с цел да обсъдят иранското досие.

„ The Times of Israel “ заяви по-рано, че американските управляващи са уверили сътрудниците си в Израел, че иранското нуклеарно съглашение няма да бъде възобновено скоро. Според вестника израелският министър-председател Яир Лапид е получил това увещание по време на неотдавнашните си контакти с Джо Байдън и други представители на администрацията във Вашингтон.

Във вторник „ Уолстрийт Джърнал “ заяви, че американски и европейски представители са песимистично настроени във връзка с възобновяване на СВПД преди изборите за Конгрес през ноември. Според източниците на вестника Белият дом не е взел решение да " приключи дипломатическите старания ", само че политическият подтекст " оставя малко време за реализиране на дефинитивно съглашение ", защото Конгресът би трябвало да бъде известен 30 дни авансово за възможни проекти за анулация на глобите против Иран.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР