Процесът на организация на изборите тече нормално, заяви на брифинг

...
Процесът на организация на изборите тече нормално, заяви на брифинг
Коментари Харесай

Росица Матева, ЦИК: Организацията на изборите тече нормално

Процесът на организация на изборите тече обикновено, съобщи на брифинг представителят на ЦИК Росица Матева.

В момента се транспортират изборни бумаги и материали към регионалните управи и общинските администрации, с цел да могат в съботния ден да бъдат предадени на СИК-овете. Приключват последните образования на РИК-овете, на СИК-овете, които се водят от тях.

Матева се обърна към всички членове на СИК-овете да четат методическите инструкции на ЦИК, да се срещнат с електронния протокол на страницата на Централната изборна комисия.

Уточни, че процесът на броене на бюлетините и определяне на резултата би трябвало да бъде забележим посредством устройствата за видеонаблюдение от отдалеченост. Самите бюлетини би трябвало да се демонстрират към членовете на СИК, като това би трябвало да е очевидно на устройството, с цел да могат те да преценяват дали това, което се афишира е фактически по този начин. Ако има спор, единствено членовете на СИК вземат решение, какъв глас носи хартиената бюлетина - автентичен или нереален.

Машинна бюлетина носи постоянно единствено автентичен глас, сподели тя.

Към момента са открити общо 12 891 секции в и отвън страната. 302 секционни комисии са преносими. 216 СИК са открити в болнични и други обществени заведения. Днес изтичат 48 часа преди изборния ден, с цел да могат ръководителите на тези заведения да образуват СИК и тази численост може да е друга в изборния ден. В места за задържане са формирани 19 СИК, само че и за тях важи същото - има време да бъдат формирани още.

Секциите с машинно гласоподаване не са изменени.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР