Процентът на пренаселеност на жилищата в България в градските и

...
Процентът на пренаселеност на жилищата в България в градските и
Коментари Харесай

Евростат: Половината българи, които живеят в градовете, обитават пренаселени жилища

Процентът на претъпканост на жилищата в България в градските и селските региони е доста висок в съпоставяне със междинния за страните от ЕС-28 . По отношение на градските региони и по степен на претъпканост на жилищата в тях - България е на второ място след Румъния измежду страните от Европейски Съюз, демонстрират данни от разбор на Евростат за жилищните условия на европейските жители през 2017 година

Според разбора близо 48 на 100 от българите, които живеят в градски условия са в обстановка на жилищна претъпканост, до момента в който междинният индикатор за Европейски Съюз е 18 на 100,а в Румъния - над 50 на 100.

В селските региони пренаселеността на жилищата у нас е 34 %, до момента в който за Европейски Съюз индикаторът е два пъти по невисок и е 17 на 100.

На национално равнище 43 на 100 от българите живеят в пренаселени жилища, до момента в който в Европейски Съюз индикаторът е 16,8 демонстрират данните на европейската статистика.

Според данни на Национален статистически институт у нас има към 3,9 милиона жилищни единици за 3 милиона семейства. Този факт на пръв взор допуска " остатък " на жилища у нас, само че в това време към 1,2 милиона от тези жилищни единици у нас са необитаеми.-->

Само в столицата София броят на незаетите жилища е към 150 хиляди, което е почти една четвърт от общия жилищен фонд в града. Дори и в гъсто обитаеми области като Пловдив и Варна има равнища на незаетост на жилища надлежно 26 и 30 на 100.

Така в реалност 3 милиона български семейства населяват към 2,7 милиона жилищни единици. Около 1 милион българи, или близо 15 на 100 от популацията у нас, живее в жилища, които се споделят от повече от едно семейство. С други думи, " удвояването или утрояването " на семействата в едно жилище е постоянно срещано събитие, изключително измежду семейства с по-ниски приходи и в по-големите градски центрове - там постоянно 3 генерации живеят в дребен апартамент от 60 кв м.

В пренаселени жилища живеят най-често семействата в риск от беднотия , които са съвсем половината от популацията у нас, а също и към 80 на 100 от децата под 16 години, както и 60 на 100 от младежите на възраст 16-29 години.

Също в пренаселени жилища живеят 82 % от наемателите у нас, които заплащат пазарен наем, до момента в който в Европейски Съюз индикаторът е едвам 30 на 100.

Близо половината от притежателите на жилища у нас, които имат ипотека или заем живеят в пренаселени условия /за Европейски Съюз индикаторът е 8 на сто/.

Най-нисък дял на претъпканост в страните на ЕС-28 е регистриран в Кипър /2 на сто/, Ирландия /2,1 на сто/, Белгия /3 на сто/, Люксембург и Испания - по 4 на 100, демонстрират данните от разбора на Евростат.

Като цяло в най-пренаселени условия живеят жителите на северната ни съседка Румъния - близо 50 % населяват пренаселени жилища.

Показателят за южната ни съседка Гърция е 30 на 100 , т.е. всяко трето домакинство там живее в условия на претъпканост, регистрира Евростат.

Други страни с висок дял на претъпканост в жилищните условия са още Хърватия - 42 на 100, Литва и Унгария - по 40 на 100 и други

Според разбора обещано лице се смята за живеещо в пренаселено домакинство, в случай че семейството не разполага с жилище с някоя от следните характерности: една стая за домакинството; една стая на двойка в домакинството; една стая на един човек на възраст над 18 години; една стая на чифт самотни хора от един и същи пол сред 12 и 17 години или една стая на двойка деца под 12-годишна възраст, съгласно Евростат.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР