Процедурата за изпращане на лектори по български език в чуждестранни

...
Процедурата за изпращане на лектори по български език в чуждестранни
Коментари Харесай

Всички университети, в които се преподава български език, ще могат да изпращат лектори в чуждестранни висши училища

Процедурата за изпращане на лектори по български език в задгранични университети е облекчена с утвърдена от държавното управление смяна в постановлението за обезпечаване на преподаватели във висши учебни заведения отвън страната. Целта на квалифицираните от МОН промени е да се основат условия за още по-ефективно осъществяване на политиката по усилване, разпространение и подсилване на задграничната българистика. Това се чака да окаже позитивно въздействие както върху имиджа на българските лекторати в задграничните висши учебни заведения, по този начин и за повишение на интереса на непознатите студенти към българския език, литература и просвета.

Право да командироват лектори към този момент ще имат и държавните висши учебни заведения, в които се преподава български език, без да се изисква акредитация в професионално направление „ Филология " от област „ Хуманитарни науки ". Допълват се и индикаторите за премерване на постигнатите резултати от командированите преподаватели, като към тях ще се включват осъществени действия, свързани с разпространение на българския език, литература, обичаи и просвета зад граница. Срокът за командироване се обвързва директно с резултатите от работата зад граница за всяка образователна година и може да бъде до 6 години при изискване, че има единодушие от страна на лектора, на командироващата българска институция и на приемащия задграничен университет.

Разширява се обсегът на евентуалните претенденти, като се позволява присъединяване в състезания освен на преподаватели, заемащи университетски длъжности, само че и на тези, които са на преподавателски позиции, според Закона за висшето обучение. Намалява условието за преподавателски стаж (от 3 на 2 години), нужен на претендентите, като се отстранява условието той да е непрестанен през последните пет години.

Осигурява се опция за признание на образователната натовареност и развиваната академична активност от командированите преподаватели за задачите на академичното им развиване в България.

Пресцентър на МОН

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР