Процедурата по отстраняването на Гешев беше направена по възможно най-нескопосания

...
Процедурата по отстраняването на Гешев беше направена по възможно най-нескопосания
Коментари Харесай

Зарков е вече секретар по правните въпроси в Президентството

„ Процедурата по отстраняването на Гешев беше направена по допустимо най-нескопосания метод. Заметоха се много въпроси под килима. Формално Иван Гешев си отиде поради репликата „ политически отпадък “, само че в действителност си отиде за изцяло творчество “. “

Това сподели някогашният длъжностен правосъден министър и някогашен народен представител от Българска социалистическа партия Крум Зарков . Той акцентира, че процедурата се управлява от болшинството във Висшия правосъден съвет /ВСС/, а не от министъра на правораздаването.

„ Този Висш съдебен съвет, когато избира, когато отстранява и когато отново избира, постоянно оставя възприятието, че го прави под давление, а не по разбиране. Затова аз съм от тези, които пледират, че основна за правосъдната система е смяната на състава на Висш съдебен съвет, която да върви редом с другите неща – през конституционна промяна “ , разяснява Зарков пред „ БНР “. Според него изборът на нов основен прокурор би трябвало да бъде спрян, тъй като този Висш съдебен съвет „ не трябва да избира “ .

„ Не споделям, че Висш съдебен съвет е нелегитимен, а е неправилно да го прави. Защото този развой, който беше с Гешев, беше един стадий, стартират от този Висш съдебен съвет и приключил пагубно през този Висш съдебен съвет. Въпросът е – идващият стадий, който се открива в този момент, когато сме в наклонност за конституционна промяна, която обуславя цяло едно комплицирано болшинство, всички приказват за нея. И запитвам – идващият стадий отново същият ли е? Не виждате ли, че с избора от този Висш съдебен съвет на и.д. основен прокурор, се върнахме все едно нищо не се е случило? Още тогава споделих, че най-страшното от тези кавги е още веднъж нищо да не се случи. Има ход. Трябва 2/3 болшинство, което избрани политически групи в Народното събрание споделят, че са способни да основат. Или го имат и би трябвало да го употребяват, или го нямат и не би трябвало да заблуждават, че го има “ , акцентира някогашният длъжностен правосъден министър.

Крум Зарков изясни, че болшинството в този парламент е решило през признатия закон, че в границите на 3 месеца би трябвало да бъде създаден нов избор за нов състав на Висшия правосъден съвет . Той сподели:

„ Не съм виждал плана за промени в Конституцията, който президентът анонсира, само че уповавам се скоро да имам такава опция. “

Крум Зарков посочи, че от 3 юли ще бъде секретар по правните въпроси в Президентството .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР